Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Markägare kan stämma staten

LRF hoppas fortsatt på att Naturvårdsverket ska göra en översyn över vilka markägare som drabbats av Hornborgasjöns restaurering. Om så inte sker väntar stämningar i höst.

LRF har i spetsen för ett antal markägare krävt att staten tar ansvar för oförutsedda skador som uppstått efter den stora restaureringen av Hornborgasjön på 90-talet. LRF vill att Naturvårdsverket gör en ny utredning som slår fast vilka skador som orsakats av att sjöns vattennivå har höjts och ersätter drabbade markägare.

När höjningen gjordes betalades ersättning ut till ett antal markägare, men LRF menar att fler än vad som förutsågs har drabbats och att skadorna har blivit större än man beräknade.

Enskilda markägare har tidigare gått till domstol med krav på ersättning för skador på sina marker och dessa har alla fått viss ytterligare ersättning, genom dom eller förlikning.

Naturvårdsverket har skriftligen och på ett möte där utvärderingen av restaureringsprojektet presenterades tydligt sagt nej till att göra en översyn kring vilka som drabbats.

– Är man missnöjd finns fortsatt möjlighet att lämna anspråk och få det prövat i domstol, sa Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger vid mötet.

Trots det tydliga beskedet gav inte LRF upp sin strävan att få Naturvårdsverket att göra en översyn.

– Vårt huvudspår är fortfarande att vi med eget och omgivningens tryck ska få Naturvårdsverket att inse att deras svar inte var så genomtänkt, säger Jan Landström på LRF idag.

Ett möte var inplanerat mellan LRF:s förbundsordförande Palle Borgström och Björn Risinger i mars, men ställdes in på grund av sjukdom. LRF vill gärna ge Naturvårdsverket ytterligare en chans att ompröva sitt ställningstagande, men om det inte sker återstår bara domstolen, vilket är det som organisationen egentligen hade velat undvika.

Ett antal stämningar kan då göras under andra halvåret 2018 enligt Jan Landström.

– Det finns ett antal ärenden av pilotkaraktär, ärenden som behöver sin lösning, säger han.