Rösterna vibrerar i rummet på Kulturskolan i Skövde. Männens mörka stämmor trevar sig fram bland tonerna från pianot, cellon och dragspelet. Det är kickoff för projektet Hjässan är kal.

– Jag kände ett behov av att ta reda på hur männen i medelåldern har det. Män syns överallt, men idén var att komma bakom stereotypen, säger projektledare och initiativtagare Annica Carlsson Bergdahl.

Allt började för nästan ett decennium sedan när hon själv kom i klimakteriet. Det fick Annica att fundera över hur det känns när mer än halva livet passerat. Visionen var att låta kvinnor sjunga ut sina känslor. Efter att ha intervjuat 17 kvinnor omvandlade sångtextförfattaren Lina Ekdahl och tonsättaren Paula af Malmborg Ward berättelserna till ett körverk, Äggen är slut.

Nu är det männens tur. Annica Carlsson Bergdahl, som själv är bördig från Bitterna, har intervjuat 16 män i Skaraborg och fyra på Gotland. De är mellan 48 och 73 år och berättar om stort och smått i livet, om glädje och sorg.

– Männen är lite mer nöjda än kvinnorna, som var mer ifrågasättande. Kvinnorna längtade efter ensamhet en stund och tyckte det var skönt att inte vara projektledare i familjen längre. Männen tycker mer om att dela saker och de har så många projekt på gånger, berättar Annica Carlsson Bergdahl och konstaterar att männen ofta gör saker ensamma och har ingen eller få nära vänner samtidigt som de längtar efter samvaro.

Det här hoppas hon blir något som publiken tar med sig när de ser Hjässan är kal.

– Jag vill att vi ska börja prata om det. Att vi är mer lika än olika. Det är inte farligt att prata om hur vi mår. Jag vill bryta de hårda könsrollerna, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Hon har valt konsertplatserna med omsorg. Urpremiären är på Åbergs plåt i Tidaholm den 24 februari. Den följs av en konsert på Lindströms bil i Skövde den 3 mars och den 7 mars i Hüllerts fabrikslokaler i Vara. Dessa kommer att följas av fler platser.

– Det är manligt kodade miljöer, som skapar en kontrast till det kören sjunger.

Körverket kommer att framföras av Volvo Skövde manskör som leds av Elisabeth Backhaus och består av 25 personer mellan 19 och 90 år.

– Det är jättespännande med helt ny musik och lite speciell bakgrund. Det blir en rolig utmaning för oss. Vi är ju en traditionell kör och rena amatörer, säger Thomas Liberg, ordförande för Volvo Skövde manskör, som vanligtvis framträder vid Valborgsmäss, jul och vid musikquiz.

Kören kommer att kompletteras av en mindre grupp professionella sångare och tanken är att dessa två grupper kan skapa en dialog i sången.

Det är så tonsättaren Paula af Malmborg Ward har tänkt sig.

– Jag har tittat på texten och dess enorma rikedom i stämningslägen och livsvisdom, från det lätta till det tunga och det har jag försökt att hitta musikaliskt. Var placerar du en känsla som att vara lat, vilken rytm, vilken melodi har det, förklarar hon.

Sången kompletteras också av musiker: Göran Bergman på dragspel och Johannes Bergion på cello.

Projektet Hjässan är kal omfattar vidare en utställning med texter av Annica Carlsson Bergdahl och bilder tagna av Skarabördiga fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Hon medverkade även i Äggen är slut.

– Hon fotograferade 13 av männen som intervjuades i somras när vi var vid hennes sommarställe utanför Skara. På bilderna är männen mer känslomässigt nakna, berättar Annica Carlsson Bergdahl.

Bilderna visas även som ett bildspel under konserten.

Projektet finansieras av Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalandsregionen och Region Gotland och är ett samarbete mellan Rot produktion, Körcentrum Väst, Sensus studieförbund och näringslivet. Inför varje konsert skapas också samverkan på orterna.

– I Tidaholm är en förening med och säljer fika, företaget har lovat att fixa stolar, alla hjälps åt, konstaterar Annica Carlsson Bergdahl.

Få ett första smakprov ur körverket här nedan: