Skövdebostäder är ansvariga för studentbostäderna som ligger i anslutning till Högskolan i Skövde, och deras lägenheter är minst sagt populära.

– Vi har ungefär 300 studenter som aktivt håller på och bokar in sig på lägenheterna, berättar Lina Eklund Svensson, marknadschef för Skövdebostäder. Utöver de som aktivt letar lägenheter finns det dessutom många som passivt står i kön.

Antalet lägenheter varierar hela tiden, men det är alltid hård konkurrens.

– Det är bostadsbrist i Skövde, det ser vi på det hårda trycket på både studentlägenheter och ordinarie lägenheter, konstaterar Eklund Svensson.

Skövdebostäder har planer på att bygga fler bostäder, men först krävs till exempel godkännande av detaljplaner. De har ett projekt på gång som skulle innebära 130 nya lägenheter på Kurortsvägen, men det finns risk för att bygget blir uppskjutet.

– Vi vill sätta igång så fort som möjligt, men förhoppningarna är att det kan bli klart senast 2021, säger Eklund Svensson.

Studentbostäderna är förmånliga, och endast till för de som faktiskt är studenter vid Högskolan i Skövde. Skövdebostäder jobbar aktivt med kontroller och påminnelser så att gamla studenter inte bor kvar i lägenheterna, och Eklund Svensson har inte märkt några större problem med gamla studenter som försöker bo kvar längre än de får.

Hon har heller inte märkt av några lägenhetsbedrägerier, som har förekommit i andra städer. Detta syftar på människor som lovar att hyra ut lägenheter i andra hand, samlar in pengar för hyran, men sedan inte erbjuder någon faktisk lägenhet att hyra ut.

– Vad vi känner till har inte Skövde någon utbredd felaktig andrahandsuthyrning, säger hon.

Det är hög tid för nya studenter att hitta någonstans att bo, men det råder ingen större risk att de ska bli utan tak över huvudet när terminen börjar. Studenterna brukar nämligen kunna hitta någon form av bostad, även om det kanske inte blir just en studentlägenhet.

– Alla kanske inte får det de helst vill ha, men det brukar lösa sig för de allra flesta, säger Lina Eklund Svensson.