Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M vill förbjuda tiggeri – ska kunna ge fängelsestraff

Moderaterna vill kriminalisera tiggeri som handlar om försörjning. Enligt ett förslag som partiet lade fram på fredagen ska upprepad brottslighet ge fängelsestraff.

Moderaterna menar att det inte räcker att kommunerna får möjlighet att införa tiggeriförbud. Det behövs ett nationellt förbud mot tiggeri. Det är innebörden i ett nytt förslag som presenterades på en pressträff på fredagen.

– Ett nationellt förbud är att föredra framför lokala varianter, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare hos Moderaterna till TT.

M vill införa en ny bestämmelse i straffrätten där den som gör sig skyldig till tiggeri ska kunna dömas för brott.

– Det kommer att rikta in sig på det som handlar om försörjning och som är planlagt, säger Tomas Tobé Moderaternas rättspolitiske talesperson.

Både polis och ordningsvakter ska enligt förslaget kunna avvisa personer som tigger. Tiggeri vid gågator och liknande ska i regel betecknas som brottsligt. Däremot ska tiggeri i akuta situationer inte ses som en brottslig gärning.

Det är inte färdigutrett vilka straff som kan bli aktuella, men upprepad brottslighet ska kunna ge fängelsestraff.

– Exakt hur straffskalan ska utformas är något som måste utredas. Om man jämför med liknande brott så kan det bli fråga om bötesbrott, säger Gunnar Strömmer till Aftonbladet.

Moderaterna kritiserar Socialdemokraterna som är mot ett förbud av tiggeri, men som samtidigt uppmanar att inte ge pengar till tiggare.

– Det innebär att man tillåter något man inte gillar och man skjuter över ansvaret till enskilda människor, säger Gunnar Strömmer till TT.

Av partierna i riksdagen är det hittills bara Sverigedemokraterna som har föreslagit ett nationellt förbud av tiggeri.