Det var natten mellan 13-14 juni som fyra Volvo XC60 stals i ett villaområde i Skara. Bilarna fanns inom en radie om cirka 400-500 meter.

Inga spår av vare sig fordon eller gärningsmän har synts till fram tills nu. Anders Johanssons arbetshypotes att det handlar om en organiserad liga som specialiserat sig på bilstölder.

– Det är yrkeskriminella vi har att göra med. Bilstölderna i Skara var ingen slump utan ett väl planerat brott, säger han.

Kollat kameror

Det finns några vittnesuppgifter som undersökts vidare, dessutom har man kollat kameraövervakningar via bland annat fartkameror och Volvos eget inbyggda assistanssystem Volvo on call.

– Ofta går det fort, då är bilarna ute ur landet inom några timmar. Men det finns även tillfällen när ligorna väntat ganska länge med att korsa gränsen. Just nu är det bar spekulationer.

Svåra att stjäla

Anders Johansson konstaterar samtidigt att Volvo XC60 normalt sett är svåra att stjäla.

Mycket talar dock för att det här rör sig om en stöldliga med mycket stora resurser.

Just nu sitter två män i 20- och 30-årsåldern anhållna, misstänkta för häleri eller grov stöld. Häktningsförhandlingar kommer att hållas inom kort.

– Vi jämför uppgifter och försöker se om det finns likheter i tillvägagångssättet. Men analyserna av spåren kan ta några veckor, fortsätter Johansson.

Spårsystem

Det var tack vare spårsystemet Volvo on call som Värnamopolisen såg att en av de stulna bilarna färdades söderut på riksväg 27.

Signalen lokaliserades till en utlandsregistrerad lastbil som stoppades. På flaket stod två av de stulna XC60-bilarna.

– När det står där kommer en exakt likadan lastbil och då stoppar de den med. Där hittar de ytterligare två av de stulna bilarna, berättar Jens Andersson på Värnamopolisen.

Det har spekulerats i att de var på väg utomlands?

– Mycket talar för det, men i dagsläget vet vi inte, konstaterar Andersson.

Tillslaget kan nu leda till att man klarar upp bilstölderna på två orter. De sammanlagt åtta bilar som stulits är värda ungefär två miljoner.