Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalt odlad ruccola i Skövdebutik

Nu levererar Ljusgårda inomhusodlad ruccolasallad från Tibro till Ica Maxi i Skövde. – Vi vill ersätta salladssortimentet och göra Sverige självförsörjande, säger försäljnings- och logistikchef Christoffer Barath.

I våras skrev vi om det nystartade Tibro-företaget Ljusgårda och deras planer på att odla grönsaker inomhus. Med hjälp av LED-belysning och avancerade klimatsystem skulle man odla sallad av olika slag i stående plastprofiler, så kallad hydroponisk odling, i en före detta fabrikslokal.

Vid vårt besök var odlingen på teststadiet, men nu har verksamheten börjat ta sig på allvar. I november startade leveranserna i stor skala till Ica Supermarket i Tibro och Hjo, och under fredagen skedde den första leveransen till Ica Maxi i Skövde.

– Det har gått väldigt bra. Testodlingen på en vagn har nu vuxit till 25 vagnar och vi producerar 1 ton ruccolasallad i månaden, säger Christoffer Barath, som är försäljnings- och logistikchef i Ljusgårda.

– Salladen säljer som smör, och vi har fått mycket positiv feedback från kunderna. Dessutom har den sålt extra mycket inför jul, det verkar som om ruccola är det nya tillbehöret till julskinkan.

Med hjälp av den kontrollerade inomhusmiljön är det möjligt att påverka hur produkterna till sist smakar.

– Vi har gjort den mindre besk, men rundare och nötigare i smaken, inte så parfymaktig som den vanliga ruccolan.

– Faktum är att vi inte längre pratar så mycket om att salladen lokalt odlad i Tibro, utan nu är det smaken som säljer, säger Christoffer Barath.

På sikt ska man ta fram fler produkter och även jordgubbar till nyår har nämnts.

– Vi är inte riktigt där – ännu – men vi jobbar på det. Det finns plantor som är aktiva, men tyvärr inga jordgubbar till nyår i år, säger Christoffer Barath.

– Vi måste tänka på helheten, ha ett kundnät och vara 100-procentigt säkra på produkten och kvaliteten innan vi går ut med den. Men jordgubbar har växt i sådana här system tidigare så det är bara en fråga om tid.

Verksamheten ökar snabbt och företaget har enligt Christoffer Barath en möjlig kapacitet på 1 000 ton om året, vilket man siktar på att uppnå runt år 2020.

– Vi vill ersätta salladssortimentet och göra Sverige självförsörjande. Just ruccolasallad är en självklar produkt för oss att odla. Nästan all ruccola kommer från Italien och därmed plockar vi inte kundandelar från svenska bönder.

Ica Maxi i Elins Esplanad drivs av Ica-handlaren Micke Petersson som är med och tar emot den första leveransen.

– Vi försöker knyta till oss närproducerade varor, och då gäller det att producenterna är redo för att leverera tillräckligt stora volymer med kvalitet, vilket ju Ljusgårda är. Nu går deras ruccola direkt in i vår serie Det bästa för trakten, som är ett samarbete mellan 17 Ica-butiker i västra Sverige, LRF och Lokalproducerat i väst.

– Jag ska köpa med en paket hem i kväll för att prova. Jag förväntar mig att den ska smaka lite mer, säger Micke Petersson.

LÄS MER: Ljusgårda satsar på växtodling inomhus