Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Live 16.55: Joe Biden svärs in som president i USA – se sändningen här

På onsdagskvällen, 18.00 svensk tid, svärs Joe Biden in som president – i spelaren nedan kan du se Expressens sändning, med start 16.55.

Dagen B, som i Biden, är här.

Under rigoröst säkerhetspådrag och med osedvanligt liten publik väntas demokraterna Joe Biden och Kamala Harris i dag sväras in som USA:s president och vicepresident.

Ceremonin är nedtonad på grund av covid-19-pandemin och en ökad hotbild efter attacken mot Kapitolium. Bland annat har den traditionella paraden genom Washington DC ställts in, liksom de installationsbaler som brukar hållas. Joe Bidens övergångsteam har uppmanat anhängare att följa installationen digitalt.

Notera att dagsplaneringen nedan nämns i lokal tid (Washington DC), vilket är sex timmar efter Sverige.

Så här ser dagen ut i stora drag

Morgon

Tidigt på morgonen lämnar den avgående presidenten Donald Trump Vita huset för att ta presidentplanet Air Force One från Joint Base Andrews en sista gång. Destinationen är Mar-a-Lago i Florida, där han är skriven. Trump spås göra ett uttalande från flygbasen, anhängare och medarbetare har bjudits in för att vinka av honom.

Joe och hustrun Jill Biden gör som många presidentpar före dem och tillbringar natten till installationen i presidentens gästhus Blair House.

Lunchtid

Donald Trumps mandatperiod löper ut klockan 12. Då står Biden och Harris på Kapitoliums utsmyckade västra trappa, redo att ta vid.

Högsta domstolens chefsdomare John Roberts är officient när Biden svär ämbetseden som landets 46:e president. Kamala Harris svärs in av Sonia Sotomayor, USA:s första spansktalande HD-domare.

Temat för installationen är "Ett enat Amerika". Lady Gaga ska sjunga nationalsången, artisterna Jennifer Lopez och Garth Brooks framträder och Amanda Gorman läser poesi.

Gästerna är begränsade till kongressens ledamöter och en mycket liten skara inbjudna. Bland dem finns det avgående vicepresidentparet Mike och Karen Pence samt de tidigare presidentparen Obama, Bush och Clinton.

Efter tillträdet

När han svurit ämbetseden håller Joe Biden sitt installationstal, i vilket han målar upp sin vision för USA och berättar om vilka politiska reformer han planerar. Löften om att trappa upp kampen mot coronaviruspandemin och om ekonomisk hjälp till de drabbade är att vänta – liksom utfästelser om att återuppbygga globala allianser.

Under eftermiddagen

Det nytillträdda presidentparet och ett antal av deras företrädare åker till Arlingtonkyrkogården där de lägger ner en krans vid den okände soldatens grav.

Senare får de militäreskort till Vita huset, något som ersätter den traditionella presidentparaden (en virtuell "parad" sänds dock på Bidens installationskommittés sajt ).

På kvällen

Skådespelaren Tom Hanks står värd för ett tv-program på temat "Fira Amerika". Joe Biden börjar sannolikt arbeta i Vita huset med att skriva under presidentdekret.

Tina Magnergård Bjers/TT