Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt stabilt coronaläge i regionen – kurvan planar ut

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Mycket tyder på att Västra Götalandsregionen har nått en platå i kurvan över antalet covid-19-fall. – Spridningstakten har minskat och antalet allvarligt sjuka har stabiliserats, konstaterar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Under regionens pressträff under fredagsförmiddagen kunde regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg konstatera att man nu befinner sig i ett stabilt läge med en avplanad kurva vad gäller covid-19-smitta.

– Vi ser en allt större andel vård- och omsorgspersonal i statistiken, och det kan förklaras med den utökade provtagningen. Totalt sett så har spridningstakten minskat och antalet allvarligt sjuka har stabiliserats, säger Wahlberg.

Samtidigt poängterar han vikten av att vara medveten om att det finns smittspridning i hela vår region, i alla kommuner.

– Även om vi pratar om avplanade kurvor så fortsätter en smittspridning, det ska vi inte glömma. Det finns även många äldre på boenden som är hårt drabbade. Det är viktigt att göra allt vi kan för att hålla i, begränsa och hålla nere hastigheten på smittspridningen.

Wahlström berättar att man inom regionen får en hel del signaler på att folk fortfarande går till arbete med luftvägssymptom.

– Det är fortsatt väldigt viktigt att man stannar hemma när man är sjuk och att man följer alla andra råd och rekommendationer.

Fortsatt flest i Lidköping

Totalt finns nu 3910 laboratoriebekräftade fall av covid-19 i regionen. Av dessa är 2204 kvinnor och 1706 män. Totalt har 354 personer avlidit – 136 kvinnor och 218 män.

Lidköping är fortsatt den kommun som har flest konstaterade fall i Skaraborg, 75 stycken. Därefter följer Skövde (62), Falköping (40), Tidaholm (39), Tibro (22) och Skara (21).

För första gången redovisas också antalet i Vara kommun, då man överstigit regionens gräns på 10 fall. I Vara har hittills 11 personer konstaterats smittade av covid-19.

När det gäller antal fall per 10 000 invånare ligger Tidaholm fortsatt i topp med siffran 30 (23 förra veckan).

– Större kommuner som Falköping, Skövde och Skara ligger fortfarande i den lägre delen av den här statistiken, konstaterar Thomas Wahlberg under presskonferensen.

Av regionens bekräftade fall har Skaraborg en andel på 8 procent.

September alternativ för semestrar

På plats på presskonferensen fanns också regionens HR-direktör Marina Olsson för att tala om semestrar för regionens personal.

– Pandemin innebär stor belastning på personalen och många behöver sin semester. Semestrarna är vanligtvis en utmaning att planera och den utmaningen är särskilt stor i år, säger hon.

Hon menar att den avtagande kurvan gör att man har bättre förutsättningar för planering av semester och att man strävar efter att ge personalen fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni-augusti.

– Vi har eller har haft fackliga förhandlingar för att ha beredskap att även kunna använda september, för att ha ett handlingsutrymme. Det innebär inte att september kommer att användas överallt, men eftersom vi inte vet hur situationen utvecklar sig behöver vi ha det som beredskap.

"God tillgång på utrustning"

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, berättar att man fortsatt har god tillgång till skyddsutrustning.

– Det råder ingen brist i nuläget, och vi kan fylla på lagren när det behövs. Dock så är det fortsatt brist på propofol, som används för att söva patienter. Det är ett nationellt problem och vi samarbetar med andra regioner för att täcka behovet.

Söderström vill betona att man haft gott om intensivvårdsplatser genom hela pandemin.

– Vi har inte behövt prioritera bort någon som borde ha intensivvård, vare sig det gäller covid eller inte.