Västergötlands fotbollförbund var en pionjär i frågan om slopad tabellräkning för barn och tog kommandot 2008 när de formellt tog över ungdomsfotbollen i regionen och beslutade att plocka bort resultaträkningen.

Mikael Lindgren arbetar som utbildningsansvarig på VFF och är även tränare i IFK Falköpings seniorlag i division 3.

Han har en tydlig åsikt när det gäller tabellräkning för barn under 12 år - och han är inte rädd för att säga vad han tycker.

- När kändisar går ut och säger att barn inte får vinna är det populistiskt. Varför tänker de inte på varför ett sånt här beslut är taget? Man SKA vinna precis allt - men inte till vilket pris som helst, säger Lindgren som framför allt pekar på tre punkter.

- Det första är att alla inte får lika mycket speltid och det är diskriminerande - för man tävlar om platser i laget på olika villkor. Det kan skilja tre-fyra år i psykisk och fysisk utveckling. Att vinna kommer före barns utveckling på helt felaktiga grunder.

- Och när ungdomstränare börjar bete sig som seniortränare och börjar träna inför nästa match tappar man massor av moment som gör att man utvecklar vissa egenskaper.

Den tredje punkten som Lindgren menar att man kan undvika genom att slopa tabellräkning är att lagen inte tränas för att vinna - genom exempelvis minimera risktagandet.

Vissa menar att man tar bort tävlingsinstinkten hos barnen?

- Nej, för varje match ska vinnas - utifrån att man uppfyller de här premisserna. Att säga så är att tänka kortsiktigt. Se till att alla får spela och vinna, att träna och lära för hela livet. Man ska vinna varje match - men inte till vilket pris som helst.

- Man tror bara att det är synd om de som förlorar, för man tror att de är ledsna. Det är så patetiskt. Tro fan att man måste känna av hur det är att förlora. Men vissa får inte ens känna av förluster för de får inte spela. I stället sitter de på en bänk och fryser och får flisor i arslet.

I Skara FC har frågan varit omdiskuterad på styrelsenivå och klubbens ordförande Anneli Ahlm är en aning ambivalent.

- Vi får förhålla oss till det förbundet har sagt. När vi hade vår sommarlandscup har den frågan varit i fokus. Där fick 12-åringarna inte ha slutspel och istället för straffläggning så singlades det slant om vilka som gick vidare. Då var det lite turbulent, men inte bland spelarna. Det var de vuxna runt omkring som hade svårast att hantera det, säger Ahlm som arbetar som skolchef i Tidaholms kommun.

I just skolan är barnens egna åsikter en viktig del. Så varför får inte barnen själva vara med och tycka om tabeller ska räknas eller inte?

- I skolan ställs krav på att eleverna ska ha inflytande på vad de ska göra. Jag har ingen aning om vad förbundet sagt om vuxenperspektivet. Men det är kloka barn och ungdomar som vi har att göra med. Nyttjar vi det i andra sammanhang - så varför kan man inte göra det när det är en fråga som berör dem till fullo? frågar sig Ahlm.

Samtidigt säger hon också att det är en fråga vars svar varken är svart eller vitt.

- Frågan är på agendan hela tiden. I den bästa av världar hade det varit enkelt, men det här är inte enkelt. Det gäller att ha bra ledare som är utbildade och kan hantera saker och att även föräldrarna är med på den biten. Men där har vi svårigheter, det är där bristerna finns och det är lite tråkigt.

MISSA INTE - TORSDAG: