Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalt möte om urholkat pensionssystem

Eva Eriksson var gäst när Liberalerna i Skövde höll årsmöte. Under mötet talade Eriksson bland annat om pensionssystemet.

Eva Eriksson är SPF Seniorernas förbundsordförande och därmed väl bevandrad i de här frågorna. Hon började med att konstatera att det finns ca 2,2 miljoner seniorer i Sverige.

Pensionssystemet är stabilt för staten men har urholkats för den enskilde pensionären. En miljon seniorer lever idag på EU:s fattigdomsgräns. Oro och ängslan att inte klara sig ekonomiskt leder till psykisk ohälsa för flera äldre, konstaterade Eriksson bland annat.

Inte bara ofrivillig ensamhet påverkar det psykiska välmåendet utan också i hög grad frågan om hur man ska klara sin ekonomi, påpekade hon vidare.

– En undersköterska född 1955 som arbetat hela sitt liv får idag 371 kronor mera i pension (s k respektavstånd) än en person som inte jobbat alls. 40 års arbete ger en pension i paritet med grundskyddet, sade Eriksson.

Eva Eriksson menade att det ska löna sig att ha arbetat. Pensionsnivåerna är för låga. Inkomstpensionen måste förstärkas.

Intresset från de politiska partierna är idag för lågt. Det känns tyvärr inte ”inne” idag att diskutera pensioner. Kontinuerliga genomgångar behövs om hur systemet står sig socialt, politiskt och finansiellt.

Pensionerna hänger inte med i löne- och kostnadsutvecklingen. Tyvärr kommer pensionerna att halka efter ytterligare och det räcker inte med att höja pensionsåldern. Premiepensionen bör behållas, var beskedet bland annat från Eriksson.

Hennes slutsatser var att utvärdera hela systemet, ta ett helhetsgrepp och inte bara lappa och laga. Till de unga manade hon: Lär er pensionssystemet och pensionsspara.

Valen

Vid årsmötet omvaldes ordförande Ulla-Britt Hagström samt 1:e och 2:ndre vice ordföranden Petter Fahlström och Jacqueline Tjällman. Till styrelseledamöter omvaldes Elin Elfverson, Christer Winbäck, Anders Edeskär-Wennberg, Viola Lindén, Johan Ekström, Marie-Louise Fahlström, och Nils Carlsson. Som ersättare omvaldes Stig Larsson, Elisabeth Fläring, Kay Henningson, Vanja Ekström, Birgitta Lövgren, Mikael Wendt och Jan-Håkan Otterberg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel