Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem. I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15 000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori.

Visa vägen-juryn består av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.

Tar tillvara allas förmågor

Årets arbetsgivare i regionen ”Mellan två sjöar”, som innefattar norra och mellersta av Västra Götaland, blev Grahns Konfektyr i Skövde. Anledningen är deras förmåga att se och ta tillvara människors förmågor och talanger.

–  Det känns fantastiskt att få det här priset, det blir som ett erkännande av att vi gör något rätt, säger Ola Brewitz som är en av ”Lekledarna” för företaget - någon vd-titel har de aldrig brytt sig om.

– Ett tips till alla som vill jobba med dessa fantastiska personer är att göra en analys av sina behov och ta kontakt med exempelvis Samhall och prata om detta, de löser det mesta, säger Jesper Löw som också är Lekledare på Grahns konfektyr.

Årets eldsjäl i regionen heter Rebecca Eriksson, tjejen från Skövde som lite oförhappandes blev restaurangchef för Max Hamburgers i Skövde. Det är kanske inte riktigt är det jobbet som de flesta av oss förknippar med att bryta utanförskap och ge personer med funktionsnedsättningar ett riktigt jobb, men Rebecca har en tydlig tanke.

– Jag tror det är jätteviktigt att se alla människor och ge alla människor en chans. Om man vågar jobba med  mångfald och inkludering så ger det så mycket mer tillbaka, säger Rebecca Eriksson när hon tar emot priset.

Rätt stöd

Med på scenen fanns också två prisutdelare. Den förste var Thomas Fogdö, som råkade ut för en till synes helt slumpmässig olycka, som slutade med en förlamning från midjan och nedåt.

– Fast någonstans så inser jag att levt en lyxtillvaro med människor runt mig som alltid trott på mig. Jag var ingen lysande skidtalang från början, men jag fick det stöd jag behövde och det slutade med att jag blev bäst i världen, berättade Thomas Fogdö.

Danny Andersson 29 år från Skövde fick ställa sig på scenen och berätta om sitt liv, från en tuff skolgång till att söka ”tusentals jobb” och få avslag. Inget fungerade.

– Men när Samhall sa att ”vi tar dig” så växte jag med två meter, berättade Danny Andersson.

Idag har han fått anställning på Grahns Konfektyr i Skövde som alltså får pris för att de ser och förstår hur Danny och alla andra kan vara tillgång och får dem i fungera på ett riktigt jobb.

Läs mer: Hon kan bli årets eldsjäl

Läs mer: De fick Visa vägen-priset