Idag är det Norges nationaldag och det skulle kunna gå att lite skämtsamt skratta åt flaggviftandet i Oslo och alla folkdräkter. När det gäller Norge har vi svenskar ibland en nedlåtande attityd. Vårt västra grannland ses främst som dyrt och befolkade av hytteturhurtiga skidåkande Flexnestyper. Men det är länge sedan man kunde skämta i stil med "hej och välkommen till Fornebu, spänn fast säkerhetsbältena och ställ tillbaka klockorna tio år i tiden".

Norge är idag ett land som ekonomiskt har gått om Sverige och det märker man inte minst på grund av alla dessa svenska "gästarbetare" i Oslo. När det gäller Småland finns det också en historisk koppling som är värd att uppmärksamma en dag som denna. I Öreryds interneringsläger utbildades norska "polistrupper" som var en omskrivning för den motståndsrörelse som bekämpande den tyska ockupationen. Småland hjälpte till att bekämpa nazisterna och att minnet av detta är starkt visar succén med pjäsen "Jag vi elsker" om de 40 000 flyktingar som kom till den lilla kyrkbyn under kriget.

I ljuset av kriget blir norrmännens nationalism förståelig. För Norge ligger ockupation, förtryck och död endast två generationer bakåt i tiden. På det vackra slottet Akershus i Oslo avrättade man motståndsmän. I kvarteret Victoria terrassen som ligger mitt i staden hade den tyska säkerhetstjänsten Gestapo sitt högkvarter. Vi svenskar kan ibland lite skämtsamt kallas för "fredsskadade" för det går knappt i sin vildaste fantasi att föreställa sig en avrättningsplats utanför Per Brahegymnasiet eller Gestapomän bakom sina skrivbord i Rådhuset med en tortyrkammare i källaren. Men för norrmännen var det verklighet och det är delvis en av förklaringarna till 17-majs intensitet. För länder som upplevt ockupation tenderar att värdera sin frihet.

Nazitysklands styrkor i Norge kapitulerade den 7 maj 1945 och bland de fria norska styrkorna fanns en bataljon som utbildades i Öreryd. Idag är världen en annan än den var 1945 och vi ska visa tacksamhet mot den generation som bjöd Nazityskland motstånd. Även mot de helt vanliga smålänningar som hjälpte norrmännen "när de kom till byn", för att citera pjäsen.

Så ett varmt grattis till 74 år i frihet Norge och må det bli många år till!