Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet välkomnar regeringens nya coronabesked: ”Jätteviktigt att man gör riskbedömningar”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Landets högstadier kan få använda sig av distansundervisning när vårterminen drar i gång. Beskedet från regeringen välkomnas av Lärarnas riksförbund.
– Alla möjligheter som finns för att inte tvingas stänga ned helt och hållet är välkomna, säger Åsa Fahlén, ordförande för förbundet, till TT.

Landets högstadieskolor får möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning om det behövs för att undvika trängsel i skolan och i kollektivtrafiken – det meddelade utbildningsminister Anna Ekström på torsdagen under en pressträff.

– Vi har tidigare efterlyst särskilda riktlinjer när det gäller högstadiet. Så det är välkommet att man nu ger möjligheten till att delvis gå över till distans på de ställen där man ser att det inte går att följa de rekommendationer som finns, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, som ser det som ett välkommet beskedet.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, är också positiv till beskedet. Hon anser att huvudmännen hittills inte har kunnat säkerställa lärarnas hälsa.

– Vi tycker att det är viktigt att regeringen nu planerar att besluta om ett lagstöd som möjliggör för huvudmännen att arbeta mer förebyggande för att minska smittan. Nu faller ett jättestort ansvar på huvudmän och regionala smittskydd att agera i tid, Johanna Jaara Åstrand.

Enligt Åsa Fahlén är det nu viktigare än någonsin att man genomför riskbedömningar av skolorna vad gäller bland annat ventilation och utrymme i klassrummen för att på alla sätt undvika smittspridning.

– Lärarna vill att skolan ska vara öppen – så alla möjligheter som finns för att inte tvingas stänga ned helt och hållet är välkomna. Men det är jätteviktigt att man gör riskbedömningar – och kan man inte sätta in åtgärder kan man i stället sätta in distansundervisning, säger Åsa Fahlén.

Det har varit svårt för grundskolorna att följa de rekommendationer som finns i samhället, enligt högstadieläraren Carina Byström på Bäckahagens skola i södra Stockholm som TT har pratat med.

– Även om man vill så kan man inte det. Det finns inte salar och det finns inte heller tillräckligt med personal. Det var det som var det svåra i höstas. När lärare blev sjuka fick vi vikariera för varandra. Vi är slutkörda nu. Det känns otryggt att komma till jobbet när den här omfattande smittspridningen finns, säger Carina Byström.