Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger nej till vindkraftverket

Länsstyrelsen har nu sagt sitt i frågan om vindkraftverk på Nordbillingen. Även de anser, likt Skara kommun, att risken för påverkan på fågellivet är för stor.

Planen på att bygga ett 150 meter högt vindkraftverk i Svarvarebacken på Nordbillingen, precis vid kommungränsen till Skövde stötte på patrull i miljö och byggnadsnämnden i Skara. I oktober förra året avslogs bygglovsansökan. Nämnden ansåg då att frågan hur vindkraftverket skulle påverka fågellivet inte var tillräckligt utredd.

Beslutet överklagades sedan av Fr Ramström vind AB till Länsstyrelsen. Nu står det klart att även Länsstyrelsen gör samma bedömning som Skara kommun.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut: "Kommunen har avslagit ansökan om bygglov med hänsyn till risken för påverkan på fågellivet. Kommunen anser inte att den översiktliga fågelinventering som har gjorts är tillräcklig, utan att frågan om hur vindkraftverket påverkar sträckande fåglar och havsörn mellan Hornborgasjön och sjön Östen behöver utredas mer grundligt."

De skriver vidare: "Länsstyrelsen instämmer i kommunens bedömning att den översiktliga fågelinventering som har gjorts inte är tillräcklig för att visa att vindkraftverket inte riskerar att negativt påverka fågellivet. Länsstyrelsen bedömer att den valda placeringen av vindkraftverket inte är lämplig med hänsyn till risken för påverkan på fågellivet. Det saknas därför förutsättningar att bevilja bygglov."

Föreningen Svensk Landskapsskydd har länge arbetat mot etablering av vindkraft i närheten eller på platåbergen.

– Vi vann målet i Länsstyrelsen. Detta är bra för landskapet, grannar och fågellivet, skriver deras talesperson Jonny Fagerström i ett uttalande till tidningen.