Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längre paus för SMS-livräddning under pandemin

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Larm till SMS-livräddare, som gör snabba insatser vid hjärtstopp, har satts på paus under coronapandemin. Nu föreslås att uppehållet förlängs.

Att larmen till SMS-livräddare pausats har tidningen tidigare rapporterat om. Det görs för att inte livräddarna, som i allmänhet saknar skyddsutrustning, ska utsättas för risk att smittas av coronaviruset.

Beslutet togs av ordföranden för Hälso— och sjukvårdsstyrelsen eftersom det ansågs att det inte kunde vänta tills styrelsen nästa möte. Nu föreslås att uppehållet för SMS-livräddarna blir längre än vad som först beslutats om. Förslaget är att förlänga uppehållet till sista augusti i år och beslut om detta kommer att tas 13 maj.

SMS-livräddare får ett meddelande i sin mobiltelefon om de befinner sig i närheten av en person som drabbats av hjärtstopp. Meningen är att SMS-livräddaren snabbt ska kunna göra en i bästa fall livsavgörande insats vid det akuta tillståndet där snabb hjälp kan vara avgörande för utgången.

Det finns runt 14 000 SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen.