Skaraborgs tingsrätt skriver i domen mot männen att de tillsammans och i samförstånd misshandlat offret, en 44-årig man, genom att slå flera gånger med ett svärdsliknande föremål mot mannens huvud och ansikte.

Det hände den 5 juli 2018 i Moholm.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom de visat särskild hänsynslöshet och råhet", anser tingsrätten.

49-åringen var dock den som enligt utredarna och tingsrätten avlossade skott med ett kulgevär mot offrets huvud.

Därefter körde männen kroppen till en gödselbrunn strax utanför samhället Moholm, där kroppen dumpades.

"Offret har avlidit till följd av skottskadorna mot huvudet", skriver tingsrätten i sin dom.

Läs mer: Planerade starta kriminell organisation

Läs mer: Åklagaren ser tänkbart motiv till mordet

Läs mer: Offret blev skjutet mot huvudet

De båda männen har nekat till allt som åklagaren lagt dem till last.

”49-åringens uppgift om att han lagt sig för att sova efter att offret lämnat hans bostad, inte minns något förrän han senare blev gripen hemma hos en kvinnlig bekant, är så osannolika att de kan lämnas helt utan avseende.” skriver tingsrätten i sin dom.

Enligt tingsrätten är det ställt bortom varje rimligt tvivel att han dödat 44-åringen.

”Hans handlande kan inte förstås på något annat sätt än att han haft uppsåt att döda.”

Enligt tingsrätten är det också visat att båda männen innan skotten misshandlat 44-åringen med ett svärdliknande föremål och efter mordet eldade upp bilen, som offret satt i när han sköts första gången.

"De körde in bilen i en skogsdunge vid Ormeskogen utanför Töreboda, hällde bensin på den och tände eld på bilen.” står det i domen.

Eftersom mordbranden inträffade strax efter mordet dömdes inte 49-åringen särskilt för mordbrand.

"Hans agerande beaktas istället vid bedömningen av straffvärdet av mordet”, skriver tingsrätten.

49-åringen dömdes i april 2018 för misshandel med mera till fängelse i ett år och sju månader. Han började verkställa straffet den 9 juli 2018.

”Nu döms han för brott som han begått efter den tidigare domen. Straffvärdet är så högt att annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga. Han döms för bland annat mord. Sådant brott ger fängelse i lägst tio år och högst arton år, eller om omständigheterna är försvårande på livstid. I aktuellt fall är de inte så försvårande att livstid kan komma i fråga”, anser tingsrätten.

Av de sju åtalade friades tre från åtal om skyddande av brottsling. En dömdes för vapenbrott till villkorligt och 100 timmar samhällstjänst. En dömdes till en månads fängelse för grov olovlig körning, men friades från åtal om medhjälp till olaga frihetsberövande och medhjälp till synnerligen grov misshandel.