Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är en tickande miljöbomb”

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Miljöpartiets listetta Peter Sögaard varnar för läkemedelsrester som försvinner ut i avloppen. - Klimatet är ett stort problem. Det här är ett större problem. Det är en tickande miljöbomb, säger Peter Sögaard.

Vissa ämnen i läkemedel är stabila till sin natur, enligt Peter Sögaard, och efter användning åker de ut i avloppet med vår urin och avföring. Eftersom de inte renas bort hamnar de i våra vattendrag och kan tas upp i dricksvatten.

- I några svenska vattendrag har det uppmätts farmaceutiska halter av läkemedel, halter som gör att människokroppen påverkas. Vi ser att det påverkar fiskars beteende. De blir mer riskbenägna och gömmer sig inte för gäddan lika väl. Fortplantningen påverkas också, säger Peter Sögaard, som är kemist och doktor i molekylärbiologi.

Framförallt är det rester av psykofarmaka som mätts upp.

– Idag finns koncentrationer nära utsläppskällor som reningsverk. Det späs ut över tid. Eftersom ämnena är stabila försvinner de inte utan ackumuleras med tiden. Till sist påverkar det alla vattendrag. säger Peter Sögaard.

Klimatförändringar är redan synliga efter människans påverkan på klimatet. Problemet med läkemedelsrester ser vi ännu inte effekter av i stor skala.

– Vi kan stoppa problemet, säger Peter Sögaard.

Miljöpartiet vill att regionens stora sjukhus och större kommunala reningsverk ska installera rening av läkemedelsrester. Peter Sögaard är kritisk till att Skövde kommun överklagat ett krav från länsstyrelsen på rening av läkemedelsrester vid utbyggnad av stadens reningsverk.

Läkare kan också uppmanas att skriva ut läkemedel som bryts ner snabbare, om det finns med likvärdig effekt.

E20 ska de kommande åren byggas om så att den blir mötesfri, på vissa sträckor av E20 kommer det att vara motorväg och på andra 2+1-väg. Andra partier vill se fyrfältsväg hela vägen, men Miljöpartiet tycker att det räcker med den planerade utbyggnaden.

– Det är knasigt att lägga otroligt mycket pengar på att bygga ut vägnätet för ökad trafik, när vi vet att klimatet inte pallar för det, säger Peter Sögaard.

I regionprogrammet står det att inga nya motorvägar ska byggas, utan att man istället ska satsa på 2+1-vägar och det finmaskiga vägnätet.

Där finns också en skrivning om att trängselskatter ska kunna beslutas om regionalt, för att få pengar till kollektivtrafik. Peter Sögaard är positiv till trängselskatter, men menar att det inte är aktuellt i Skaraborg.

Under denna mandatperiod har tre av regionens sex naturbruksskolor lagts ner och Miljöpartiet har haft ordförandeposten i såväl naturbruksstyrelsen som regionutvecklingsnämnden. Peter Sögaard har inte deltagit i beslutet, men han menar att det motiverades av elevunderlaget och ekonomin.

Efter nedläggningen har friskolor startats på två av de nedlagda naturbruksskolorna och ansökan görs för att starta även på den tredje.

– Det är bra att det finns friskolor, säger Peter Sögaard.

Peter Sögaard är öppen för nya vårdval i regionen, men är inte övertygad om att det passar inom mödravården.

– Jag tycker att konceptet är bra, men det ska inte överanvändas, säger han.

För sjukhusens problem med att rekrytera sjuksköterskor, hålla vårdgarantin och klara ekonomin tror Peter Sögaard att arbetsmiljön är avgörande.

- Jag tror man ska titta på hur arbetsgrupper är organiserade. Det kanske inte ska vara en chef som bestämmer, utan personalgruppen som är mer delaktig, säger han.

I budgeten som Miljöpartiet tagit fram tillsammans med de andra partierna i Grönblå samverkan är skatten oförändrad.

– Jag är ingen motståndare till skattehöjning generellt, men det är sista lösningen. Jag tycker att sjuksköterskor och övrig vårdpersonal inte ska ligga lägst i lön jämfört med andra regioner, men inte högst heller. Är enda lösningen skattehöjning får vi ha en skattehöjning, säger Peter Sögaard.

Han är bekymrad över stora kostnadsökningar på sjukhus där inte effektiviteten hängt med.

– Vi måste fundera på varför det äter så mycket pengar. En del av förklaringen kan vara att vi har specialistvård på sjukhusen, men samtidigt tar vi hand om patienter som inte kräver specialistvård. Miljöpartiet tror att det är bättre att renodla. Vi kan ha en vårdinrättning för enklare fall, som kan ligga i samma byggnad, säger han.