Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver ersättning efter höjningen av Hornborgasjön

Idag tisdag hålls ett möte mellan LRF och Naturvårdsverket kring skador orsakade av Hornborgasjöns restaurering. LRF vill att markägare kompenseras genom en ny översyn, men Naturvårdsverket har hittills hänvisat till domstol.

För knappt ett år sedan vände sig lantbruksorganisationen LRF till Naturvårdsverket med en begäran om en ny översyn över skador på mark som den stora restaureringen av Hornborgasjön orsakat. Enligt LRF blev markskadorna väsentligt större och mer utbredda än vad som förutsågs och ersattes enligt vattendomen från 1992.

Men Naturvårdsverket sa nej.

– Är man missnöjd finns fortsatt möjlighet att lämna anspråk och få det prövat i domstol, sa Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger vid ett möte i början av året kring Hornborgasjön.

Ett antal markägare har tidigare gått till domstol och fått ytterligare ersättning för skador.

Det finns ett antal fall som nu skulle kunna föras till domstol. Men LRF menar att avgörande i domstol är dyra för samhället och det innebär också ekonomiska risker för den enskilde, varför man hellre vill se att en översyn görs för att ersättning ska föras till drabbade.

Trots det tydliga svaret från Naturvårdsverket gav inte LRF upp ambitionen att staten ska göra en översyn. Ett möte hölls i våras mellan Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, och Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, där frågan lyftes.

– Om det blev en öppning vet jag inte om man kan säga. Men någonting fick oss att tycka att det är för tidigt att överge hoppet om en förstahandslösning utanför domstol. Man kan tycka att det tar väldigt lång tid. Och det gör det. Vi skulle kunna ha gått till domstol för åratal sedan, men det är inte en verklig lösning, säger Jan Landström, som arbetar med äganderättsfrågor på LRF.

På tisdag ska nu LRF träffa Naturvårdsverket i frågan igen.

– Vi går till Naturvårdsverket med ambitionen, om jag ska förenkla det lite, att de ska ändra sig i fråga om det här med domstol. Naturvårdsverket får chansen att vara konstruktiva, det är kanske en av de sista chanser vi kan ge dem, säger Jan Landström.

Om det inte blir en översyn så lär det göras ett antal stämningar, enligt Jan Landström. Hur många är svårt att avgöra, menar han. Möjligheten att gå till domstol är öppen fram till år 2021.

För några veckor sedan höll LRF ett möte i Skara med ett antal markägare runt Hornborgasjön som drabbats av skador. Ett antal fall gicks igenom för att man ska kunna visa att det finns fall med potential och dess juridiska komplexitet.

Från LRF:s sida deltar på dagens möte även Hilda Runsten, som arbetar med miljö- och vattenfrågor, och juristen Helena Andreasson.