Relaterat till artikeln

Larmet om branden på Timmervägen kom vid 22.45-tiden på onsdagskvällen. Det visade sig att det var kraftig brand i en lägenhet i ett fyravåningshus.

Live-published photos and videos via Shootitlive

– Den ska ha börjat på våning tre med en kraftig brand på balkongen på tredje våningen, sa Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisregion Väst, vid en tidig kontakt och berättade att tre fastigheter har evakuerats:

– Det bor cirka 50-60 i varje, sa Göran Carlbom.

Bild 1 av 7

Under natten spred sig branden i takkonstruktionen till ytterligare ett hus och klockan 05 på morgonen brann det fortfarande kraftigt i tre fastigheter.

– Vi har den inte under kontroll. Spridningsrisken är stor men den har minskat sedan natten, sa Peter Knutsson, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Kunde spridits ännu mer

Vid 09.30 på torsdagen berättade Roland Johansson, även han inre befäl på räddningstjänsten, att också en fasad hade fattat eld vid 08.30-tiden.

Vid lunchtid på torsdagen kom beskedet. Räddningstjänsten hade, efter flera timmars lång kamp, fått kontroll över branden.

– Det finns fortfarande en hel del småbränder under takplåtar och i väggkonstruktionen men vi har kontroll, sa Roland Johansson då.

Relaterat till artikeln

På en pressträff på torsdagen berättade räddningstjänsten att branden, som börjat på våning tre, hade spridit sig till takfoten och takkonstruktionen därefter via loftgången till angränsande fastighet.

Det var stor risk att branden skulle spridas till ytterligare hus men detta lyckades räddningstjänsten stoppa.

– Det lyckades vi förhindra. Som det ser ut har vi haft brand framför allt på taket med rökspridning till samtliga plan i de två byggnadskropparna, sa Daniele Coen, räddningsledare på pressträffen.

Under natten utrymdes totalt 97 lägenheter, enligt uppgifter från Peter Knutsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg. 45 lägenheter av dessa var i de branddrabbade husen.

De evakuerade beräknades till cirka 150 personer. Under natten öppnades Rydshallen dit evakuerade kunde gå. Vid 04-tiden hade boende ordnats till alla drabbade antingen via bekanta eller på hotell, uppgav kommunen.

Sammanlagt arbetade ett 40-tal brandmän på platsen från sex olika enheter under natten och framåt under morgonen.

– Vi har två styrkor från Mariestad, en från Tibro och tre styrkor från Skövde. Branden är inte under kontroll. Den sprids från hus till hus eftersom de sitter ihop med bland annat loftgångar. Vi kommer att bli kvar där hela natten, sa Peter Knutsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg, vid 00.45 under natten till torsdagen.

Under torsdagens eftermiddag hade räddningstjänsten 15 brandmän på plats och avsåg då att jobba på platsen till fredagens morgon. Därefter kan det bli bevakning.

Förundersökning om grov mordbrand

Det är oklart hur branden kan ha startat men på förmiddagen sa polisen att man inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det är rutinmässigt. Så gör vi alltid vid sådana här tillfällen, säger Joakim Nordlund, stationsbefäl vid Skövdepolisen.

Under kommunens pressträff på torsdagens eftermiddag sa Johan Rexhag, biträdande lokalpolisområdeschef i Skövde, att förundersökningen gällde grov mordbrand.

– Förundersökningen är i ett tidigt skede men det pågår ett intensivt arbete. På måndag kommer det att genomföras en teknisk undersökning, sa Johan Rexhag, biträdande lokalpolisområdeschef i Skövde, på torsdagens pressträff.

Det är inte säkert att genomföra undersökningen innan dess, förklarade Rexhag.

Ingen person skadades vid branden.

Fastighetsägaren har ännu inte kunnat göra en bedömning för hur stora skador fastigheterna fått.

Jörgen Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare vid Skövdepolisen, förklarar att polisen brukar utreda det som grov mordbrand när ett stort värde har skadats.

– Men hur det ligger till med utredningen kan jag inte svara på. Det får undersökningen visa sen, säger Gustavsson på fredagsmorgonen.

Vet du mer?

Fotnot: Artikeln publicerades första gången klockan 23.41 på onsdagen 16 januari.