Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontanthanteringen minskar i länet

Det blir allt svårare att betala med kontanter, i synnerhet i Västra Götaland. I sin färska rapport bedömer Länsstyrelsen att det grundläggande behovet av kontanthantering för de som utav olika anledningar inte använder digitala betalningssätt, inte lever upp till kraven. Och norra Skaraborg är en av de platser som anses vara extra sårbar.

Förra året skedde 275 miljoner transaktioner via betalappen Swish. Det är en betydande ökning gentemot 2016 då siffran landade på 160 miljoner. Samtidigt lades 375 uttagsautomater ner vilket bekräftar det faktum att sedlar och mynt i allt större utsträckning ersätts av appar, kort och andra digitala betalningstjänster. Bara de senaste fem åren har den totala summan av kontanter i omlopp minskat med 31 miljarder kronor, men även om fördelarna är många så gynnas långt ifrån alla av utvecklingen.

Enligt Länsstyrelsen står 500 000 svenskar helt utanför användandet av internet. Utan möjlighet att exempelvis betala räkningar, ta ut kontanter och sätta in pengar på bankkonton till rimliga priser, riskerar dessa att hamna i utanförskap.

Tydlig förändring i Västra Götaland

Länsstyrelsen analyserar kontinuerligt om tillgången på grundläggande betaltjänster motsvarar samhällets behov, och enligt årets bedömning är Västra Götaland ett av tre län där kontantservicen anses vara fortsatt undermålig.

Sedan förra året har både kontanthanteringen och antal uttagsautomater minskat med 10 procent. 11 av 49 kommuner saknar personlig service i bankkassa eller hos ombud, och 19 kommuner har endast ett ställe med personlig service.

– Vi ser att det finns områden där tillgången är sämre, där det tar lång tid att ta sig till närmaste serviceställe. Detta gör det svårare, framförallt för äldre, personer med funktionsnedsättning och individer som av olika anledningar inte nyttjar digitala tjänster, att utföra betaltjänster, säger Agneta Olsson, processledare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Situationen i Skaraborg

Norra Skaraborg pekas ut som ett av de mest problematiska områdena. Karlsborg och Gullspång är två kommuner som helt saknar bankkontor. Karlsborg anses vara extra sårbart då det endast finns ett ställe för kontantuttag och en överhängande risk att serviceboxen stänger inom den närmsta tiden.

Även i Töreboda har situationen varit bekymmersam, men efter att Länsstyrelsen i samverkan med kommunen och företagarföreningen beslutat om statligt stöd, kom ett ombud för dagskassehantering igång i januari.

Länsstyrelsen i Västra Götaland är dock tydlig med att den strukturella förändring som pågår snart inte längre kan vägas upp med punktinsatser i länet. Minskad tillgänglighet riskerar att påskynda utfasningen av kontanter som betalmedel, och för att förhindra det uppges man följa utvecklingen av de åtgärder som Riksbankskommittén föreslår i sitt delbetänkande. Där rekommenderas bland annat ett ökat ansvar för bankerna att tillhandahålla kontanttjänster i hela landet.