Chefen för Skövde konstmuseum, Thomas Oldrell, benämner donationen som något fantastiskt och utöver det vanliga.

– I det här fallet handlar det om en konstnär som donerat hela sin konstsamling med egna, men även andras verk som hon köpt och bytt sig till. Det är en stor samling vi får tillgång till, säger Oldrell.

Han påpekar vidare att Skövde konstmuseum inte har någon utvecklad relation till konstnären och att han inte känner till bakgrunden varför hon valt att testamentera samlingen till dem. Thomas tror dock att det beror på museets tydliga inriktning mot jämställdhet och mångfald.

– Vi är ett av få museer som jobbar med jämställdhetsfrågan som ett grunduppdrag och som har gjort det under lång tid, säger Oldrell.

– I dag är vårt uppdrag även ett mångkulturellt perspektiv och vi arbetar för att kunna visa en konst som inte bara representerar huvudfåran. Jag utgår från att det är en central anledning till varför hon överlåtit sin kvarlåtenskap till oss.

Museichefen har ännu inte hunnit titta på samlingen och vet därför inte vad den består av, men ser fram emot att få ta reda på det.

– Det ska bli jättespännande att få se vad som döljs. Som planen ser ut ska vi gå igenom samlingen och ta hand om den och göra en utställning med verk från den. Sedan bestämmer vi vad vi behåller och vad vi tar vidare. Under 2018 kommer det att märkas för allmänheten, säger Thomas.

Konstnärens egen sista vilja är att museet behåller minst fem verk som hon själv skapat, samt eventuellt något eller några till ur samlingen. Bland sina egna verk har hon specificerat två, dels "Tusen hus projekt", som är ett verk i 1032 delar i fotocollageteknik, samt "800 kilometers pilgrimsvandring till Santiago de Campostela", som beskrivs som en triptyk i olja på duk. Båda verken har varit utställda i Sverige, och det förstnämnda även utomlands.

Hur många verk som konstmuseet till sist behåller återstår att se. Mycket hänger på förmågan och möjligheten att ta hand om dem.

– Redan i dag har vi 6000 verk i samlingen och magasinen är fyllda, så det beror på hur vi kan magasinera dem. Men det handlar inte om vi vill ha något överhuvudtaget utan om vi ska göra ett urval eller behålla alltihop, säger Thomas Oldrell.