Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstföreningen vill bevara utställningen om Heineman

Skövde allmänna konstförening vill att utställningen om Hans-Erland Heineman ska bevaras, och lämnar in två medborgarförslag. – Det skulle vara fint om materialet kunde bevaras lite säkrare, säger ordförande Nicolas Krizan.

I samband med att Hans-Erland Heineman skulle blivit 100 år 2019, producerade Skövde allmänna konstförening utställningen Heineman – arkitekten, konstnären, skribenten. Den premiärvisades på Konstmuseet i Skövde Kulturhus under våren och har sedan dess även visats i Centrumhuset i Götene och ska under våren 2020 visas i Hjo.

Vad som sen ska hända med utställningen är inte klart, men konstföreningen har för avsikt att lämna in två medborgarförslag om hur materialet och minnet efter Heineman ska bevaras för eftervärlden.

– Ja, det stämmer. Förslagen är formulerade och vid onsdagens möte kommer vi att utse två personer som lämnar in förslagen. Enligt reglerna måste medborgarförslag komma från privatpersoner skrivna i Skövde kommun, säger Nicolas Krizan, som är Skövde allmänna konstförenings ordförande.

Det ena förslaget handlar om att inrätta ett Heineman-arkiv.

– Det är ett historiskt arv som riskerar att förflackas, inte för att någon vill det, utan för att det sprids ut på olika ställen och slits. En del ritningar kanske har vikts lite för många gånger.

– I förslaget beskriver vi hur utställningen och jubileumsprojektet gjorts och påtalar behovet av ett arkiv, när det finns så mycket material som måste bevaras.

Har ni några förslag på lämpliga platser?

– Ja, kanske. Vi har fått höra att Stadsmuseet kan vara intresserade av att samverka i det här. Men det måste naturligtvis ske i samverkan med de som idag har materialet, betonar Nicolas Krizan.

Det andra förslaget rör en minnesplats över Heineman.

– Vi har inte konkretiserat det mer än att det borde vara i Kulturhuset. Det är många som kommer och frågar om honom, och då finns det i nuläget ingen särskild plats att hänvisa besökare till.

– Men vi har inte gått in på några detaljer om vad minnesplatsen ska bestå av. Man kan tänka sig ett konstverk, en minnesplakett eller en läshörna, till exempel.

Utställningen presenterar Hans-Erland Heineman och hans verksamhet som konstnär, arkitekt och skribent. Den består av original och avfotograferade texter och ritningar, bilder, samt även inlånade konstverk.

– Hans-Erland var en folkhemmets renässansmänniska som jobbade väldigt brett. Han hade åsikter om allt inom samhällsbyggnad och mycket intressanta tankar.

– Vissa bilder på utställningen är akvarellerade teckningar med skrivna texter till, gärna någon finurlig, filosofisk sentens om till exempel varför ett torg är viktig. Vad ska man säga om en sådan bild. Är det konst, arkitektur eller skriverier? Det är ju allt på en gång.

Idén till att lämna in medborgarförslaget fick man från en extern privatperson.

– Vi hoppas det finns ett intresse hos kommunen och att vi kan komma igång med processarbetet redan i år. Det vore idealiskt att börja medan utställningen är aktuell, säger Nicolas Krizan.