Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten blev en läkande kraft- ”har fått tillbaka livet”

Cancertumören har satt djupa spår i Cihm Bäckströms liv. Tack vare konsthantverket har han fått tillbaka en del av det. Nu har han utsetts till årets kulturutövare för personer med funktionsvariation. – Jag är så jäkla stolt, säger han.

Kultur- och fritidsnämnden i Skövde har utsett vem som i år tilldelas utmärkelsen Årets kulturutövare med funktionsvariation. I år får Skultorpsbon Cihm Bäckström priset och han tar emot den på Kulturgalan den 4 december.

Glädjen går inte att ta miste på när vi träffar honom.

– Det ska bli så jävla nice. Jag är så stolt över mig själv.

När Cihm var tio år drabbades han av hjärntumör på hjärnstammen. Den upptäcktes först när han var tolv år. Han tvingades genomgå en stor och svår operation där tumören avlägsnades. Sviterna efter tumören har gett honom bestående besvär som trötthet och svårighet med balansen. Under många år mådde han också psykiskt dåligt.

Vändningen kom år 2012 när han tack vare regionens vuxenhabilitering i Skövde fick plats på Hellidens folkhögskola och Möjligheternas kurs. Det ledde vidare till konsthantverkslinjen där Cihm utbildar sig till keramiker.

För honom har utbildningen inneburit en stor personlig utveckling.

– På många sätt känns det som jag kan saker igen. Jag har fått tillbaka en del av livet och vuxit som människa.

Vad är det i hantverket som gör så gott?

– Att skapa något ur en lerklump är en helt fantastiskt känsla. Jag får utlopp för mina känslor och mår så mycket bättre efteråt.

Händerna formar bruksföremål och prydnadssaker - alla unika, det finns bara en av varje.

Han har deltagit i flera utställningar i bland annat Tidaholms konsthall och på Slöjdens hus i Skövde.