Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner ska få stänga restauranger

Kommuner ska helt och hållet få ansvaret för kontroller av restauranger, barer och kaféer i coronatider, föreslår regeringen. Det gäller även beslut att stänga när trängseln blir för stor.

En ny, tillfällig lag ska tydliggöra vilka regler som gäller för restauranger, barer och kaféer.

– De smittskyddsåtgärder som måste vidtas skrivs in i en lag, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt lagförslaget ska ansvaret för kontroller och beslut om åtgärder helt läggas på kommunerna, som bedöms ha mer vana och organisation för det uppdraget.

I dag är det regionala smittskyddsläkare som fattar beslut om att stänga en restaurang, som exempelvis har allt för trångt mellan borden.

Fler kontroller

Lena Hallengren säger till TT att hon förutsätter att den nya lagen kommer att leda till fler kontroller.

– Jag utgår från det, och att det blir mer dialog, mer förelägganden, och att vi kan undvika stängningar. Men jag utesluter inte att det blir fler stängningar, säger socialministern.

Den nya lagen kommer att ge kommunerna möjlighet att utdöma vite till restauranger, barer och kaféer som inte sköter sig, vilket inte är möjligt i dag.

Enligt det nya förslaget ska polisen bistå kommunerna i arbetet med att kontrollera att restauranger sköter sig.

– Regeringen vill att serveringsställen ska kunna fortsätta att vara öppna, men det förutsätter att regler följs, säger Hallengren.

Potentiellt problem

Hon ser restauranger, barer och kaféer som ett potentiellt problem för smittspridning.

– Ett problem som kan bli värre framöver, säger hon och hänvisar till varmare väder och att folk slappnar av.

Regeringen skickar nu ut ett utkast till lagrådsremiss med de nya förslagen, som remissinstanserna får ta ställning till. Remisstiden blir mycket kort.

– Planen är att lagen ska träda i kraft den 1 juli och gälla till årets slut, säger Lena Hallengren.