Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tvekar om konstarv

Skövde kommun har blivit arvtagare till en stor del av kvarlåtenskapen efter Skaraborgskonstnären Christine Waller. Förhållandena behöver dock utredas mer innan man kan tacka ja, anser kommunstyrelsens arbetsutskott.

Beskedet om att Skövde konstmuseum skulle få ärva Christine Waller kom i oktober i höstas. Enligt konstnärens sista önskan skulle kommunen få tillgång till merparten av hennes tillgångar, samt ett stort antal verk av henne själv, men även av andra konstnärer. Museichefen Thomas Oldrell benämnde då donationen som något utöver det vanliga och kvarlåtenskapen har därefter värderats till 6,5 miljoner kronor.

Läs mer: Museichefen: "Det är en stor samling"

I januari beslutade kultur- och fritidsnämnden att föreslå kommunstyrelsen att ställa sig positiv till att ta emot arvet. Nu har ärendet varit uppe för behandling i ksau, som vill utreda frågan vidare innan man tar slutlig ställning.

"Otroligt hedrande"

– Det är otroligt hedrande att vi har fått en sådan stor donation. Samtidigt måste det här göras varsamt och vi måste se vad vi har för möjligheter att ta emot en donation av den här storleken, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M).

– Därför beslutade vi idag att uppdra åt vår stadsjurist att i samråd med konstmuseichefen företräda kommunen i det här ärendet, tillägger hon.

Jonsson konstaterar vidare att man måste se på frågan ur såväl praktiska som juridiska aspekter innan man fattar det slutliga beslutet.

– Det är många delar i den här donationen. Då måste man gå in i det både från det konstnärliga och det juridiska och se om vi kan möta Christine Wallers sista vilja.

– Nu får de uppdraget att förbereda ärendet så vi ser att vi kan klara av det rent förvaltningsmässigt, men även vad som krävs av oss ekonomiskt. Det måste vi veta innan vi tackar ja, säger Jonsson.

I grunden positiva

När det är gjort kommer frågan att tas upp igen och då räknar kommunalrådet med att det blir ett konkret beslut. Innan alla fakta är på bordet vill hon dock inte säga något om åt vilket håll det lutar, men konstaterar samtidigt att man i grunden är positiva förslaget.

– För Skövdebornas del är det en fantastisk gåva som Christine Waller vill ge till oss. Nu ska vi bara se om vi kan förvalta den gåvan för Skövdebornas räkning.