Tidningen ringde några kommuner i Skaraborg för att få reaktioner på Mariestads beslut att polisanmäla ensamkommande vars ålder skrivs upp till arton eller äldre.

Conny Johansson (S), Falköping: ”Fullständigt vansinnigt beslut. Ett oerhört märkligt agerande. Åldersbedömningarna är ju inte säkra. Det är ju därför som man har tvekat. Jag är inte säker på att alla ensamkommande ens vet sin egen ålder”.

Han undrar om Moderaterna i Mariestad har blivit ”SD-light”.

Att polisanmäla är inhumant. Det är illa nog för dem att tvingas flytta till Migrationsverkets boende. Det är bättre att Moderaterna i Mariestad jagar andra moderater som smitit från skatten som döljer pengar i skatteparadis, säger han.

Så detta är inget som Falköping kommer att införa?

Inte en chans. Det kommer aldrig att inträffa. Sannolikheten är större för en snöboll i Sahara, konstaterar Conny Johansson.

Katarina Jonsson (M), Skövde:

Jag tycker att det är jättebra att Mariestad tar detta steget. Lagar och regler ska gälla för alla grupper i samhället. Det är bra att detta prövas om det är ett bidragsbrott. Vi får se hur vi kommer att agera i Skövde. Jag ska i alla fall lyfta frågan i alliansen och höra vad de tycker.

Leif Walterum (C), Skövde:

Jag kan inte tänka mig att vi skulle agera på ett liknande sätt i Skövde. Personligen tycker jag att det är ett lite udda sätt att agera.

Det finns mycket i bakgrunden hos dem som tagit sig hit till Sverige. Man måste förstå helheten och deras situation när de väljer att uppge fel ålder. I vår trygga värld kan vi aldrig riktigt förstå. Men vi måste försöka. Vad skulle hända om vi själva var i samma situation. Det är frågan vi måste ställa oss innan vi dömer andra, säger Leif Walterum.

Fredrik Nordström (S), Skara:

Jag pratade med omsorgsnämndens ordförande om detta i förra veckan. Liknelsen med bidragsfusk haltar ju lite. Det är en oerhört stor skillnad mellan att undanhålla fritidshus eller båt för att beviljas försörjningsstöd jämfört med att uppge fel ålder när man kommer till ett land och har flytt från krig och konflikter”.

Så det är inte aktuellt för Skara?

Absolut inte.

Frågan om åldern är en fråga för Migrationsverket; inte en enskild kommun, anser han.

Dessutom är det staten, Migrationsverket som står för de största kostnaderna för ensamkommande. Kommunen får ju ersättning för deras skola och boende, säger Fredrik Nordström.