Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassfotbollen flyttas från maj till september

Sommarens stora fotbollsfest, Klassfotbollen i Skövde, flyttas på grund av corona-situationen och spelas istället till hösten. – Det var verkligen inget svårt beslut att fatta. Folkhälsan kommer alltid i första rummet, säger Per Åstemo i Skövde AIK.

Sista helgen i maj brukar fotbollsplanerna i Skövde fyllas med barn och föräldrar när Klassfotbollen spelas. På grund av smittorisken har nu arrangörerna beslutat att flytta fram evenemanget till hösten.

– Det stämmer. Nu siktar vi på 5-6 september istället, säger Per Åstemo, som är projektledare för Klassfotbollen i Skövde AIK.

Beslutet fattades för ungefär en vecka sedan och har sedan dess kommunicerats till barn och föräldrar via skolornas digitala system.

– Det var verkligen inget svårt beslut att fatta. Folkhälsan kommer alltid i första rummet.

– Däremot så vill vi gärna genomföra Klassfotbollen. Det är en fantastisk helg för barnen och för fotbollen i kommunen. Så det var heller inget svårt beslut att fatta att genomföra den vid ett senare tillfälle, den 5 och 6 september.

Många deltagare

Normalt brukar ungefär 2 500 barn delta och totalt är ungefär 10 000 personer med under de två dagarna.

– En nackdel med att ha Klassfotbollen på hösten kan vara att barnen inte i samma utsträckning kommer att börja spela i sina egna föreningar i slutet på säsongen.

– I maj är det bra väder och många föreningar har precis startat igång verksamheten, vilket gör det lättare att börja.

Man planerar nu att dela ut klassfotbollströjorna innan sommarlovet börjar.

– Tröjorna är väldigt uppskattade bland barnen och vi vill gärna att de ska ha dem under sommaren. För att ge dem något att se fram emot och skänka lite hopp i dagens läge.

Sista anmälningsdagen är nu framflyttad till 21 april, och föreningen vill helst skicka ut allt material innan barnen går på sommarlov.

– När sedan skolorna börjar igen, så kan det bli lite tajt för oss att hinna med innan det är dags för spel.

Blir det mycket merjobb för er?

– Ja, precis som för alla andra föreningar och även företag så gäller det att hitta andra arbetsformer. Det handlar ju inte bara om Klassfotbollen, utan om hela föreningens verksamhet.

Arrangörerna kommer nu fortsätta att följa utvecklingen i Sverige och i världen.

Kommer Klassfotbollen 2020 att se annorlunda ut med tanke på corona?

– Nej, det kommer att genomföras på samma sätt som vanligt. Vi räknar med att smittorisken ska vara över tills dess, men kommer också självfallet att se över toaletter och tvättmöjligheter och arbeta med hygienfaktorn inför evenemanget. Det är väldigt viktigt att det sköts på rätt sätt när det är en så stor folkmassa.

– Det är jättekul att jobba med klassfotbollen. Det är mycket jobb, men belöningen är att se all glädje under själva helgen. Nu kommer belöningen att flyttas fram något, säger Per Åstemo.