Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: VM visas på storbild på stan

Åttondelsfinalen i VM mellan Sverige och Schweiz kommer att sändas på storbildsskärm på Hertig Johans Torg. Skövde City och Skövde AIK fick ihop fotbollsfesten – på bara 24 timmar. - Vi vill dela den här upplevelsen med så många som möjligt, säger SAIK:s ordförande Robert Alvarsson – som lovar att bada i fontänen om Sverige vinner.

I dag, klockan fyra på eftermiddagen, riktar nästan hela Sverige sina blickar österut.

Det svenska herrlandslaget ska spela sin största fotbollsmatch på tolv år och det kommer - med största säkerhet - att bli en nervös, spännande, dramatisk och ångestladdad resa mot slutsignalen.

Och sådana resor vill man ju inte ge sig ut på ensam.

Skövde City och Skövde AIK har tillsammans med lokala företag ordnat så att Skövdeborna i eftermiddag kan jubla eller gråta över det svenska VM-ödet tillsammans via en storbildsskärm på Hertig Johans Torg.

Och de löste det snabbt.

- Jag fick samtalet från Skövde AIK igår klockan två och sökte direkt tillstånd från kommunen och polisen. Sedan var Rappfastigheter eld och lågor över idén och gick in som huvudsponsor och krogarna här på torget ställde upp direkt också. Alla ställde verkligen upp när det gällde, säger Sanna Gerhardsson som är marknadskoordinator på Skövde City.

Hon tog emot passningen - men det var alltså Skövde AIK som satte bollen i rullning.

- Vi älskar ju fotboll och VM är det största som finns för fotbollsälskare. Vi vill dela den här upplevelsen med så många som möjligt, säger klubbens ordförande Robert Alvarsson.

Uppladdningen startar klockan tre i eftermiddag. Då är storbildsskärmen – 5,5 x 3 meter – på plats och det kommer att spelas musik.

Hur många tror ni kommer?

- Jag har hört folk som tror att det kan komma ett par tusen. Det känns inte omöjligt, säger Janne Andersson från Skövde AIK.

Om det blir seger för Sverige - sänder ni även kvartsfinalen?

- Vi har redan sändningstillstånd för lördag men måste söka tillstånd från polisen igen. Men alla möjligheter finns för att vi sänder då också, säger Sanna Gerhardsson.

Och att det blir ett blågult segervrål i kväll på Hertig Johans Torg är alla som är inblandade i sändningen helt överens om. Någon tror seger med 2-1, någon tror på vinst efter straffar.

- Om vi vinner så lovar jag att bada i fontänen, ler Robert Alvarsson.

Det finns alltså många anledningar till att ta sig till torget i Skövde den här eftermiddagen. Och en som definitivt kommer vara på plats är Mikael Persson Riis.

Han lämnade i september in ett medborgarförslag om att Skövde kommun skulle ordna storbildsskärm under VM. Kommunen tyckte att det var för dyrt - men nu blir det alltså av ändå.

- Det är fantastiskt. Jättekul att höra att det blir av. Vad jag förstår är Skövde AIK också inblandat och jag tycker att det är stort att en ideell förening är med och ordnar det här. Jag tänker helt klart gå dit och kika i eftermiddag, säger Mikael Persson Riis.

Anledningen till att han i september lämnade in det där förslaget om storbildsskärm under VM var ganska simpel:

Fotboll är roligare tillsammans.

- Jag har aldrig varit på ett fullsatt torg och sett fotboll. Men jag har ju sett bilder och vill väldigt gärna uppleva det. Det är roligare att se sport och idrott ihop med andra. Det kommer att bli jättebra stämning - och alla kommer att hålla på Sverige. Så det blir nog en bra känsla.

Ser du det som en liten seger att ditt förslag nu äntligen blir av - även om det inte är kommunen som står bakom?

- Nej, jag ser ingen prestige i det utan tycker bara att det är kul att det nu blir av. Det kommer att bli hur häftigt som helst.

Och som alltid när det kommer till sport blir det ju ett par snäpp extra häftigt om allting slutar i ett stort, gemensamt och blågult segervrål. Och så blir det, tror Mikael.

- Jag tror att Sverige vinner. Det känns så. Det kommer att bli nervöst, spännande och tight - men jag tror att de fixar det.