Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Ranstadsverket landets andra miljöriskområde

Nu är Ranstadsverken miljöriskområde. Det är Västra Götalands första, landets andra. "Ofarligt" säger länsstyrelsen om området som skapas "med hänsyn till riskerna för människors hälsa".

Tidigare har Sverige bara haft ett miljöriskområde: Kniphammaren söder om Jönköping där det deponerats avfall från raffinering av spillolja.

I april förra året beslutade Länsstyrelsen att ett miljöriskområde skulle bildas vid Ranstadsverket mellan Skövde och Falköping. Beslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt men domstolen avslog överklagandet. Nu träder därför miljöriskområdet i kraft.

- Avsikten med miljöriskområdet är att långsiktigt skydda en förvaringsplats med rester från uranutvinning vid Ranstadsverket som skedde på 1960-talet. Då drevs där en urangruva med efterföljande uranutvinning ur alunskiffer, säger Urban Lindqvist som är miljöingenjör vid Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Uran och metaller

Området är 25 hektar stort och där finns cirka 200 ton uran och stora mängder andra metaller. Platsen är övertäckt med ett skyddande täcke och får inte skadas så att föroreningarna riskerar att läcka ut. Även omkringliggande diken och dammar ingår i miljöriskområdet. Beslutet medför villkor som ska förhindra att marken och tätskiktet påverkas. Till beslutet hör även ett program för kontroll och skötsel.

Enligt Länsstyrelsen är det inte farligt att vistas i området ur strålningssynpunkt eller av andra miljöskäl men gränserna för området kommer tydligt att märkas ut och informationstavlor kommer att sättas upp.