Efter nio omgångar gör nu SHE EM-uppehåll i drygt en månad. Skövde HF har hittills tagit fler poäng än jag trodde, medan Skara HF i flera matcher inte haft marginalerna med sig.

√ Skövde HF ligger på slutspelsplats (sjua) med fyra vinster och fem förluster.

√ Skara HF är placerat precis utanför slutspelsstrecket (nia), har bara vunnit två matcher, spelat en oavgjord och kammat noll i sex matcher.

Skövde HF med ny tränare i danske Rasmus Poulsen har fått starta seriespelet med skador på nyckelspelare som målvakten Hanna Edvardsson samt Johanna Flygelholm och Rebecka Otter på niometer.

Sett till det har Skövde HF-tjejerna hittills svarat för en helt godkänd insats. De danska nyförvärven Cecilia Specht och Olivia Black har fått dra ett tungt lass tillsammans med lagkaptenen och allroundspelaren Julia Ehn. Elizabeth Collado är en viktig kugge både offensivt och defensivt och Emma Wahlström, 18, har tagit chansen som spelförare i Johanna Flygelholms frånvaro.

Att Emma i somras fick vara med på UVM blev en stor kick för den spelbegåvade och snabba SHF-tjejen som har fått stort förtroende av sin danske tränare. Mycket speltid har givit självförtroende. Det blir intressant att följa hennes framfart under den fortsatta säsongen.

Ett år äldre Annie Linder har tagit chansen i SHF-målet och blivit matchvinnare i ett par drabbningar efter övertygande spel, dock saknas jämnheten.

Skövde HF har speciellt imponerat i hemmamatcherna, främst mot VästeråsIrsta (34–22 efter 17–11 i paus och Boden (38–31) efter en frejdig offensiv som lovar mer.

***

Skara HF har spelat bättre än de ihopsamlade poängen.

Laget är dock för ojämnt, har blandat storspel med helt ineffektivt agerande (särskilt i slutminuterna).

Nye tränaren Magnus Frisk har haft svårt att hitta en uppställning som fungerar i avgörande lägen eller att ha spelare som VILL bli matchvinnare.

Skaratjejerna imponerade med STORT spel hemma mot topplaget Skuru IK, hade 8–1, 17–11 i paus och ledningen tills det bara var fem minuter kvar, men förlorade med 24–25 efter måltorka de sista tio minuterna. Även mot IK Sävehof var den första halvleken utmärkt innan debaclet i den andra halvleken.

Och på onsdagskvällen gav SHF-tjejerna bort en poäng hemma mot nästjumbon Kristianstads HK, hade 26–22 med tio minuter kvar efter lysande anfallsspel, men var nära att förlora. Det blev 27–27 till slut, sedan KHK haft bollinnehav i slutsekunderna.

Skara HF har svarat för två riktigt vassa bortamatcher: Boden 25–24 efter ledning med 25–17 och Kungälv 29–25.

Att laget haft stora svackor i spelet beror också mycket på ojämnt målvaktsspel. Polska nyförvärvet Oliwia Kaminska är vass på sexmetersskott, men har svårt med distansskotten.

Två andra nyförvärv som ska driva SHF-laget, Sara Johansson och Mikaela Johansson, har hittills inte nått upp till den standard som hade förväntats.

Sara är en duktig distansskytt, också uttagen i landslagets bruttotrupp till EM, men har tvekat alldeles för mycket i sitt spel i klubblaget och haft dålig utdelning. Sara, tro mer på dig själv!

Mikaela Johansson har varvat toppmatcher och gör då enkla mål med ett mycket slarvigt spel, både vad gäller passningar och skytte.

Inte heller fjolårssäsongens bästa spelare, Line Hindhede, har fått till det och bara vid kortare perioder under matcherna, främst beroende på knäproblem, visat sin höga kapacitet.

När samtliga dessa ovannämnda niometersspelare lyckas samtidigt – då…

Jämnast på niometer har snabbfotade Lovisa Henriksson och distansskytten Carolina Järlstam varit. Elin Ottosson och Amanda Thorp har haft svårt att övertyga och fått lite speltid.

På sex meter har vänstersexan Melaine Felber varit bäst, följd av mittsexan Sofia Berndtsson. Den senare har gjport en mycket lyckad comeback och dessutom bildat ett starkt mittlås i 6-0-försvaret tillsammans med Caroline Friberg.

SHE har annars utvecklat sig som förväntat vad det gäller toppstriden: H65 Höör, Skuru IK och IK Sävehof är i en klass för sig. Jumbolaget Boden handboll (bara en poäng så här långt) är den stora, negativa överraskningen tillsammans med Kristianstads HK. Det blir en oviss kamp kring slutspelsstrecket…

Efter EM-uppehållet väntar årets fajter – DERBYMATCHERNA.

Den 19 december tar Skövde HF emot Skara HF och den 9 januari kommer Skövde HF på besök till Skara.

Gissa om det blir tuffa och prestigefyllda drabbningar om viktiga poäng?

Båda lagen kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen går.

De inbördes mötena blir viktiga på så sätt att båda lagen vill markera vem som är bäst i Skaraborg.

Det är 50/50 att lagen går till slutspel.

Helt klart stundar det bättre tider efter jul.

Båda lagens spel har öppnat för det.

Skara HF är på kvalplats efter nio omgångar.

Foto Robert Nyholm/(TT