Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjelle: Skara HF går till slutspel – Skövde HF missar

Skara HF kommer att gå till sitt första slutspel någonsin. Det blir med minsta möjliga marginal efter hård kamp kring strecket. Skövde HF missar en plats bland de åtta bästa – igen.

Förra säsongen fick Skara HF kvala sig kvar för fortsatt SHE-status.

Det blev tre tuffa kvalmatcher mot Tyresö handboll, 22–29 borta, 17–15 och 22–21 hemma.

Den här säsongen kommer det att gå betydligt bättre, även om kampen kring slutspelsstrecket kommer att bli jämnare och utgången mer oviss än på länge.

Skara HF kan bli allt från femma till tia. Det gäller även för Önnereds HK, Boden Handboll, VästeråsIrsta, Skövde HF och Kristianstads HK.

LÄS MER: Skarafostrade målvakten om kommande säsongen: "Kommer bli tuff mentalt"

Skara HF har precis som tidigare år blivit av med en del spelare, men har stommen på Line Solsö Hindhede, Caroline Friberg, Elin Ottosson, Carolina Järlstam och Lovisa Henriksson kvar.

Klubben har förstärkt med rutinerade spelare som Mikaela Johansson (Halle Wildcats, Tyskland) och Sara Johansson (Randers HK, Danmark) på nio meter, tidigare i Skövde HF och mittsexan Sofia Berndtsson (mer spelsugen än på länge), i fjol i Skövde HF.

Vidare har två intressanta målvakter tillkommit: Natasha Antic (Juventa Michalovce, Slovakien) och Oliwia Kaminska (Vista, Gdynia, Polen).

Dessutom tror jag mycket på unga Amanda Thorp, fostrad i HK Country, men svensk mästare i IK Sävehof under fjolårssäsongen. Hon kan bli en sensation…

LÄS MER: Skara HF gör förändring på tränarsidan

Skara HF har sju riktigt vassa niometersspelare. Mikaela Johansson är en riktig måltjuv.

Här finns framförallt rutin. Det gör det även bland mittsexorna (Caroline Friberg och Sofia Berndtsson), där Lovisa Kardell också visat härlig inställning under försäsongen. På vänsterkanten hittar vi spelintelligenta nyförvärvet Melaine Felber (Halden, Norge) och på den andra kanten hoppas jag att Alice Nyfjäll (nu skadad) tar ett kliv till i konkurrens med Alexandra Roos.

Att klubben också fått en ny tränare i Magnus Frisk gör inte saken sämre. Han har ju enorm rutin på att få ihop slagkraftiga lag efter 25 (!) säsonger i Skövde HF.

Derbymatcherna mot just Skövde HF blir ju så klart de ”heta” drabbningarna. De kan sluta hur som helst.

LÄS MER: Skara HF-spelarens skadehelvete fortsätter – missar höstsäsongen: ”Känns skittungt”

Den stora publiken, ofta upp mot 1 000 åskådare, är också en plusfaktor i ALLA hemmamatcher.

***

Skövde HF hade en tuff säsong, 2017/2018 – på många olika plan – och vill nog helst glömma den och se framåt.

Det är ett ungt och talangfullt lag som kan överraska, men också få det riktigt jobbigt. Nye tränaren Rasmus Poulsen ska försöka utveckla framtidsspelare som Johanna Flygelholm (borta i inledningen med bruten fot), Filippa Nyman, Emma Wahlström, Klara Gustavsson, Britta Jakobsson van Stam, Marielle Lideskär och Anna Dahlström för att nämna några och inte minst den kanske mest lovande av alla, Elma Örtemark, 17. Återstår att se vilken av dessa spelare som tar det största klivet?

Johanna Flygelholm gjorde det ifjol. Rebecka Otter och Josefine Tempsch är tillbaka efter skador – i vilket skick? Målvakten Hanna Edvardsson får spela en nyckelroll liksom de båda danska nyförvärven på niometer, Cecilie Vistisen Specht, 21 och Olivia Black, 24.

LÄS MER: Berndtsson tillbaka på handbollsplanen mot alla odds: "Aldrig känt sån här vilja"

Skövde HF har i alla fall TVÅ riktiga storspelare – mittsexan Elizabeth Collado, en mästare i bland annat returtagning och försvarsstrategen och nya lagkaptenen, Julia Ehn, 25.

***

H65 Höör vann seriespelet under fjolårssäsongen, medan IK Sävehof tog hem SM-guldet. Jag tror att Sävehof vinner ALLT denna säsong i hård konkurrens med H65 Höör. Partillelaget har visserligen tappat bland andra Julia Eriksson (Randers HK) och Ida Odén (slutat), men har rutinerade Johanna Ahlm, Linnea Pettersson och Elin Hallagård kvar på nio meter och till det fått starka nytillskott i Tilda Olsson (Skövde HF) och U 18-landslagstjejen Nina Dano (Torslanda IK).

Det ska bli intressant att se den hur tidigare målvakten i Skara HF, Wilma Kroon Andersson, utvecklas. Hon gjorde redan i fjol stora framsteg – lysande i SM-finalen.

H65 Höör blir främsta utmanare, följt av Skuru IK. Önnereds HK var en stor överraskning i fjol med en sjätteplats och har sedan dess skaffat två klasspelare: Maja Eriksson (TTH Holsterbro, Danmark) och Tilda Matthijs (BM Granollers, Spanien), tidigare i Skövde HF. Laget har dessutom seriens mest sevärda spelare: Jessica Ehrnbring – vilken lirare!

LÄS MER: Elsa Helle lyfte efter flytten från Skara HF – pikar klubbens talangutveckling

I Skuru kommer jag speciellt att kolla på nyförvärvet Isabelle Andersson ( från Spårvägens HF och med i All Star Team på UV18-VM i Polen i somras) och i H65 Höör Anna Bardis, Kristin Thorleifsdottir och Mikaela Mässing – samtliga potential att bli landslagsspelare.

***

Det är glädjande att TV visar stort intresse för SHE. Hela 50 matcher ska direktsändas. Det höjer statusen på ligan.

Varje match kommer att bli viktig, tro mig!

LÄS MER: Förra Skara HF-spelaren om tuffa tiden: ”Funderade på om man var för svag”