Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Jonsson pressades av oppositionsrådet i het debatt om Billingeprojektet

 
Billingeprojektet i Skövde
Visa alla artiklar

Billingeprojektet fortsätter att engagera. På fullmäktige fick kommunalrådet Katarina Jonsson (M) svara på två frågor från oppositionen. Det blev hetaste stunden för kvällen.

Billingeprojektet är beslutat sedan tidigare men lever ändå vidare. Vid måndagens fullmäktigesammanträde fick kommunalrådet Katarina Jonsson svara på frågor om projektet från Gabryjel Blom (V) och Johan Ask (S).

Först ut var Gabryjel Blom. Han konstaterade att kommunen så här långt uppfyllt sina åtaganden medan hotellet hittills inte gjort några synbara åtgärder. Utifrån det frågade han om kommunalrådet anser att parternas åtagande att göra detta växelvis och i samverkan, på ett sådant sätt som är rimligt, följer det som är reglerat i avtalet.

Jonsson svarade ja med tillägget att allt fullföljs såsom avtalet är skrivet.

– Kommunen har börjat den växelverkan som ska ske, sedan har hotellet fått invänta detaljplanen, som blev färdig strax före jul. Nu är de i full gång med sin projektering. Vi hade samtal senast förra veckan och de fullföljer det de ska göra för att komma igång med sitt arbete.

Blom undrade även när Skövdeborna kan förvänta sig att det första spadtaget tas av hotellet. Han påpekade vidare att det inte så långt kvar av den tid som sagts i avtalet och som reglerar när bygget ska vara klart, och undrade därför när kommunen kommer att säga att det är för sent och att avtalet förfaller, om jobbet inte är påbörjat inom rimlig tid.

– Vad gäller första spadtaget kan jag inte svara då jag inte fått information om det. Men liksom vi har de har en tidsgräns att förhålla sig till för att leva upp till det vi har tagit i hand på, och jag har ingen indikation på att de inte ska följa det, sa Jonsson vidare.

Blom frågade därefter om kommunen kommer att säga ifrån till hotellföretaget att man inte går vidare med sin del förrän hotellet gjort sitt, eller om man bara fortsätter och till sist har gjort samtliga sina åtgärder utan att hotellet gjort något.

– Självklart ska det ske i växelverkan. Vi sa att vi skulle börja med att göra badet och spåren, vilket vi gjort nu och nu är det deras tur nästa gång.

– Det finns inte en chans att vi går igång och börjar projektera och planera för någon backe förrän de kommer igång. Den planen följer vi absolut, sa Jonsson med eftertryck.

Efter det klev Johan Ask (S) in och ställde nästa fråga, som gällde snöförsörjningen till en utbyggd Billingebacke, som just nu är oklar efter beskedet från Mark- och miljödomstolen.

– Just utbyggnaden av backen framställs som central för projektet. Frågan om vad som nu kommer att göras för att säkra kommunens redan gjorda investeringar kräver därför ett svar, så Katarina; kan ni säkerställa att det finns tillgång till konstsnö för en utbyggd backe? var frågan från Ask.

I sitt svar konstaterade Jonsson inledningsvis att det som hänt nu är att man prövat en väg och fått nej och att man därför går vidare och testar andra varianter.

– Du får vara lite tålmodig och låta oss bereda frågan. Ni har en gång tackat nej till att delta i beredningsprocessen. Därför måste vi få ta i den här frågan och sen komma tillbaka till politiken och visa vilken väg vi väljer att gå vidare, sa kommunalrådet.

Jonsson påpekade även att frågan handlar om en backe som ännu inte är påbörjad och underströk att arbetet med utbyggnaden av Billingebacken aldrig skulle inledas om det inte är klart att snöproduktionen är säkrad.

– Svaret på frågan är då egentligen nej, var Asks tolkning och refererade därefter till kommunens planer på att utveckla Billingen till det stora besöksmål man hoppas det ska bli.

– Om Billingeprojektet ska bli det ni pratat om och faktiskt göra en så stor skillnad för kommunens välfärd som man tänker, så har i alla fall jag uppfattat att den här backen har varit en väldigt central del i det. Men nu svarar du delvis på frågan, för är det så att hotellet inte börjar göra sina prylar, ja då blir det ingen backe, sa Ask, med hänvisning till svaret som Blom fått tidigare.

– Nej, konstaterade Jonsson och menade att det egentligen inte finns någon fråga.

Det tyckte dock Ask och hänvisade till att arbetet med backen redan kostat både pengar och arbete, utan att det blivit något av det ännu.

– Bara konsultkostnaderna för detaljplanen för backen handlar ju om miljontals kronor, menade oppositionsrådet.

Kommunalrådet gick därefter återigen in på frågan om konstsnön och menade att hon inte sagt vare sig ja eller nej på den.

– Mitt svar var faktiskt inte nej, utan jag sa att det svaret finns inte riktigt än. Frågan är för tidigt ställd för att svara på, eftersom vi håller på och bereder frågan utifrån beskedet från Mark- och miljödomstolen, konstaterade Jonsson.

Ask gav sig dock inte;

– Låt oss då ponera att våra avtalsparter lever upp till sin del av avtalet, då ska vi också bygga ut backen och då behöver vi snö och det var därför jag ställde frågan. Men eftersom du inte kan svara ja på den frågan och jag är tvungen att skriva en fråga som bara kan få ja- eller nej-svar, så kan jag bara uppfatta det som att svaret är nej, menade Ask.

Det höll dock Jonsson inte med om.

– Du kan inte tolka mitt svar som ett nej, då tycker jag du lägger ord i min mun som jag inte har sagt. Jag tycker det vore bra om vi kan ta den diskussionen i ett läge där vi kan dra en slutsats, i dag spekulerar vi bara vilt, sammanfattade kommunalrådet.