Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan det vara Sveriges fulaste nybygge?

Arkitekturupproret fortsätter att brinna för vad som är landets fulaste och vackraste byggnader. Nu är det dags att rösta fram vinnaren av Kasper Kalkon-priset 2020.

Kasper Kalkon-priset har funnits sedan 2016, och går ut på att rösta fram årets fulaste nybygge. Vad som definieras som fult respektive vackert är inte helt klart uttryckt, men kritiken kretsar ofta kring ”fyrkantiga lådor”.

För 2020:s utmärkelse finns det trettio nominerade, och vinnaren röstas fram via Facebook. Bland de nominerade finns Regionens hus i Skövde, med följande motivering:

”När testperson fick gissa byggåret på den stora beiga klumpen blev svaret 1963. Men nej, det är faktiskt nybyggt (inflyttningen var i slutet av 2018, vi tar med den ändå). Det nya med byggnaden är alltså inte den yttre formgivningen i typisk retrotristess, utan att det interiört utformats för ett “aktivitetsbaserat arbetssätt utan fasta platser” (d v s extra stressmoment för personalen), snäppet ännu värre än öppna kontorslandskap. Fastighetsägaren å sin sida hoppas att byggnaden ska “öka Västra Götalandsregionens attraktionskraft som arbetsgivare”. Till sällskap har den fått ett parkeringshus (?) med någon sorts tändsticksraster utanpå.”