Det gäller att gripa så kallade halmstrån när läget uppenbarar sig. Precis så gjorde BK Kåess från Skara i lördagens hemmamatch i Sydallsvenskan mot Cahoot från Kalmar.

Kåess, som ligger sist i tabellen, vann matchen med 13–7 och har nu hastigt och lustigt chansen att nå kval för fortsatt existens i serien.

Det var i mångt och mycket jämnheten i spelet som avgjorde för Kåess. Laget slog 1614, 1613, 1619, 1600 i sina fyra serier, medan gästerna var nere på 1500-talet i tre av sina.

Matchen avgjordes i princip i tredje serien, då Kåess gick från 6–4 till 10–5.

Klart bäst i hemmalaget var Mattias Tiveljung med 942 poäng.

Märklig match

Mot nyss nämnda Sydallsvenskan stormar Marbodal BS från Tidaholm. Laget har sedan länge klart med kvalplats till denna division, men vägrar att slå av på takten och utklassade på lördagen BK Kyrka från Skövde i ett hett derby,

Men vilken konstig match det blev.

Första serien: MBS-Kyrk 1–4 (1598–1747).

Andra serien: MBS-Kyrk 5–0 (1767–1517)..

Tredje serien: MBS-Kyrk 4–1 (1739–1459)

Fjärde serien: MBS-Kyrk 5–0 (1729–1447).

Det var alltså en oväntat svag inledning av Marbodal, medan däremot Kyrk inledde på topp för att sedan falla ihop totalt.

Summa summarum 15–5 till Marbodal. Klart med kval till allsvenskan för tidaholmarna och – trots förlusten i lördags – en anständig chans för BK Kyrk att också nå dit.

Marbodal hade matchens bästa spelare i Albin Wahlström och Henrik Blomqvist, som slog 928 respektive 916 poäng.

Fortsatt jobbigt

För de båda Falköpingsklubbarna i division 1, samma serie som Marbodal och Kyrk, fortsätter det att gå tungt. Båda lagen, alltså FAIK och Oden, kämpar med näbbar och klor för att undvika direkt nedflyttning till tvåan, men bättre än kval för fortsatt existens i ettan kan ingen av klubbarna nu längre hoppas på.

Båda lagen förlorade dubbelt nere i Göteborgsområdet i lördags. Annars hade FAIK och Oden något på gång i var sin match, FAIK ledde med 6–4 mot Sterling F och Oden ledde med samma siffror mot Team Lerum. Dock lyckades inget av lagen sy ihop säcken och vinna.

FAIK förlorade med 8–12 mot nyss nämnda Sterling F och 6–14 mot Örgryte.

Oden förlorade med 6–14 mot Team Leru, och 5–15 mot Kabaré.

Nämnas ska att FAIK:s Marcus Karlgren slog finfina 988 poäng i förlustmatchen mot Örgryte.

Kommande lördag är det en "måstematch" för båda Falköpingslagen, då Skrufscha från Vänersborg kommer på besök. Det är ett lag som både FAIK och Oden måste ha bakom sig i sluttabellen för att inte åka ur direkt, så här är det bara två poäng som gäller.