Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ikea återkallar giftig mugg – kan ge fosterskador

Ikea återkallar den indisk-tillverkade resemuggen ”Troligtvis”. Anledningen är att muggen har för höga halter av en kemikalie som kan ge nedsatt reproduktionsförmåga. ”Vi uppmanar kunder att lämna tillbaka resemuggen till valfritt Ikea-varuhus för återbetalning. Kvitto behövs inte”, skriver möbeljätten i ett pressmeddelande.

Möbeljätten stoppar försäljningen av resemuggen ”Troligtvis”.

Detta efter att man genomfört tester som har visat att muggen kan ge ifrån sig höga halter av det giftklassade ämnet dibutylftalat (DBP).

Dibutylftalat kan ge nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador, enligt Kemikalieinspektionen. DBP klassas även som miljöfarlig och mycket giftig för vattenlevande organismer.

Ikea menar dock på att ”risken för en omedelbar negativ hälsopåverkan är mycket låg”.

Resemuggen, som är märkt ”Made in India”, har sålts i butik sedan oktober förra året.

”Vi uppmanar kunder att lämna tillbaka resemuggen till valfritt Ikea-varuhus för återbetalning. Kvitto behövs inte”, skriver företaget i ett pressmeddelande.