Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Just nu: Avgörande möte för Billingeprojektet

 
Billingeprojektet i Skövde
Visa alla artiklar

I dag är det förhandling i Mark- och miljödomstolen om kommunens ansökan om ny vattendom för Hållsdammen. Förhandlingen genomförs i fullmäktigesalen i Skövde stadshus och är öppen för allmänheten.

När konstsnöspåret och Billingebacken ska byggas ut behövs mer vatten för att kunna tillverka all konstsnö som krävs för att täcka ytorna.

Av den anledningen lämnade Skövde kommun, efter att beslutet om satsningen på Billingen var klart i fullmäktige, in en ansökan om en ny vattendom för att kunna ta ut 100 000 kubikmeter vatten ur Hållsdammen istället för den nuvarande mängden 30 000 kubikmeter.

Läs mer: Så blir Billingeprojektet

Från kommunens sida var förhoppningen att man skulle fått en positiv dom redan i början av 2018, vilket hade inneburit att man hade kunnat utnyttja möjligheten till ett större vattenuttag redan kommande vinter.

Förhandlingen i Mark- och miljödomstolen har dock låtit vänta på sig och det är först i dag är som den kommer att hållas i Skövde stadshus.

Platsen för förhandlingen är kommunfullmäktiges sessionssal på plan fem. En delegation bestående av fem-sex personer kommer att representera Mark- och miljödomstolen medan kommunen företräds av en miljöjurist samt tre miljötekniker som gjort den utredning som ligger till grund för ansökan om ny vattendom.

– Första delen av förhandlingen består av en teoretisk genomgång av alla fakta inne i stadshuset. Sedan kommer vi att åka upp till Billingen och titta på förutsättningarna på plats vid Hållsdammen, dämmet och även Våmbsbäcken, innan allt avslutas med en sammafattning, berättar kommunens fastighetschef Ingemar Linusson.

– Någon dom blir det inte i dag, men enligt uppgift kommer de avslutningsvis att meddela när dom kan förväntas, vilket kan ta upp till fem veckor.

Linusson konstaterar att väntan på dagens förhandling varit lång och att det finns en känsla av ”äntligen” när det nu är dags.

– I dag handlar det mest att ge information och det ska bli spännande att se hur de tar den till sig, även om jag inte tror vi kan inte förvänta oss så många reaktioner från deras sida, säger Linusson.

Själv hyser han tillförsikt inför förhandlingen.

– Vi hade generalrepetition i går (läs onsdag) då vi gick igenom allt vårt material. Det känns gediget och välarbetat och det känns som det borde gå igenom. Jag har inte kollat några andra motsvarande ärenden, men våra miljöjurister tycker att de har bra argument, säger Ingemar Linusson.