Björn Lund, seismolog på Uppsala Universitet, säger att skalvet inträffade fyra kilometer väster om Stöpen i de norra delarna av Skövde kommun klockan 7.38 på morgonen. Skalvets epicentrum var på 17 kilometers djup.

– Det var ett skalv som inträffade ovanligt djupt nere i jorden. Vanligen brukar skalven ske på ungefär tio kilometers djup, säger Björn Lund.

2,2 på Richterskalan klassas som ett litet skalv.

– Det som märks är ljudeffekterna. Det kan låta som om en lastbil kör förbi och i närheten av epicentrum kan det även märkas att fönsterrutor skallrar, men det finns inte någon risk för några skador, säger Björn Lund.

Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet.

Foto Privat

Han bedömer att det troligen inte blir några efterskalv.

– Oftast blir det bara ett skalv. Det brukar vara en liten spricka som rör sig en aning, men sprickan försvinner oftast av skalvet. Men efterskalv kan inte uteslutas, det hände ju faktiskt vid ett skalv utanför Falköping i januari.

På midsommardagen inträffade ett jordskalv utanför Skara som betraktas som något större. Det skalvet uppmätte 3,2 på Richterskalan och kändes i hela Skaraborg och även i Värmland i norr och i Småland i söder.

– Området mellan Vänern och Vättern är mer aktivt eftersom det är ett gränsområde mellan två urberg under marken. Det gör att det finns mer förskjutningar och sprickor under marken än på andra håll i Sverige, sade Björn Lund till tidningen vid det tillfället.

Även den 2 juli i år skedde ett jordskalv i Skaraborg. Det skalvet uppmätte 1,9 på Richterskalan och hade sitt epicentrum norr om Götene.

Seismologerna på Uppsala Universitet klargör dock att det inte finns några tendenser om att jordskalv i Skaraborg har blivit vanligare under de senaste åren.

– Generellt så finns inga sådana tendenser när vi tittar på aktiviteten under en längre period, säger Björn Lund.