Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonna skrev sin första bok i mobilen

Jonna Kilstam har alltid gillat att skriva, men det var inte förrän hon fick tillbringa mycket tid på sjukhus med sin son som en bok tog form. Nu har "På rymmen - jagad av mamma polis" kommit ut.

– Hej, hej! Hej, hej!

Två glada barn tar emot när tidningens utsända hälsar på hemma hos nyblivna barnboksförfattaren Jonna Kilstam. Ettåriga Milla och treåriga Ian står vid trappräcket och kikar nyfiket ner mellan spjälorna i souterrängvillan medan mamma Jonna Kilstam öppnar dörren.

I vardagsrummet en trappa upp ligger leksaker utspridda, i köket puttrar kaffebryggaren och det var just det här, vardagslivet, som Jonna Kilstam längtade efter när hon för tre år sedan tillbringade dagarna på Skaraborgs sjukhus med sin nyfödde son.

– Ian föddes för tidigt, redan i vecka 24. Det blev konsekvenser av det som gjorde att vi var länge på sjukhus. I dag är han pigg och glad, men har en slang, säger hon och förklarar att slangen hjälper treåringen att få i sig tillräckligt med syre.

Då, när Jonna låg i en sjukhussäng med sin lilla bebis på bröstet, började hon skriva på sin bok i mobiltelefonen.

– Med bara ena handen fri fick det bli så, förklarar hon.

Jonna Kilstam har alltid varit intresserad av att skriva texter och har allt sedan hon blev förälder läst mycket för barnen. Hon tycker om att hitta på historier. Som när hon och maken Jacob fick turas om att vara hemma med äldsta sonen Jack medan den andre vara på sjukhuset med Ian och de försökte göra livet spännande för Jack.

– Eftersom lillebror var så infektionskänslig kunde vi inte gå till öppna förskolan med Jack. Då hittade vi på en massa saker. Lekte biljakt, smög genom korridorer och jagade varandra. Det har inspirerat min historia mycket, säger Jonna Kilstam.

"På rymmen - jagad av mamma polis" handlar om ett barn som väcks tidigt av storebror och där morgonbestyren och resan till förskolan blir till ett äventyr, inte minst att försöka gömma sig för mamma polis och hennes kollegor. Boken är skriven på rim.

– Det var roligt att välja ut orden och en utmaning att hitta andra ord än dem som brukar användas i barnböcker samtidigt som barnen ska förstå. De behöver inte förstå allt, då kan man prata om det, det viktiga är att barnen förstår helheten, menar Jonna Kilstam.

Boken är utgiven av Olika förlag, som värnar om mångfald och vill bidra till att låta alla typer av människor ta plats i litteraturen. Huvudpersonen i boken har till exempel hörapparat, något som syns på bilderna, men som inte påpekas i texten.

– Jag är jätteglad att Olika arbetar så medvetet med representation och normbrytande. Jag visste att det skulle bli genomarbetat och illustratören Johanna Arpiainen hade en tydlig tanke. Det finns detaljer i bilderna som vissa barn kanske inte märker, medan andra blir jätteglada för det. Det normaliserar saker, som att till exempel ha hörapparat, menar Jonna Kilstam.

Hon skulle gärna vilja skriva fler böcker och har gått en kurs i barnboksförfattande, men just nu är det annat som tar upp tiden. Hon läser hon företagsekonomi på högskolan och skriver på sin kandidatuppsats.

– Det är ganska långt från barnboksskrivande, säger hon och ler, men jag skriver gärna fler barnböcker. Jag har ingenting på gång nu, men jag har en massa idéer och tre inspirationskällor här hemma.