Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Wille om slutspelschansen: ”Skövde är bättre på pappret”

Tränaren Jonas Wille, 42, exemplifierar mycket av det "nya" IFK Skövde. I en lång intervju med sporten berättar han om stökiga tiden i Danmark. Om kärleken till hemstaden. Om det stora musikintresset. Och hur han ser på IFK:s chanser att nå slutspel. – Skövde är bättre på pappret än i fjol men det är inte lika lätt att säga vilka vi ska byta plats med av de tidigare slutspelslagen, säger Wille.

Ett lätt regn faller utanför Arena Skövde. Klockan är strax innan sex på kvällen och det smiter fortfarande in ljus genom fönstren på sportbarens ena kortsida.

Jonas Wille kliver in genom entrén från motsatt sida med. Tränaren har precis avslutat ett träningspass som fokuserade på seriepremiärens motståndare, Hammarby IF.

– De spelar ett offensivt försvar och det är bra att börja lära sig hur man ska spela mot det redan nu, en vecka innan, och inte dagarna innan, säger norrmannen och slår sig ner med en läsk vid ett av borden.

42-åringen har varit IFK Skövdes tränare i tre månader. I februari presenterades han som Patrik Liljestrands efterträdare. Fjolårssäsongen spenderade han i danska Midtjylland. En klubb som han kom till med mål att nå toppen i den danska ligan inom en snar framtid. Ägaren, som även var storsponsor, hade betalat av klubbens tidigare ekonomiska underskott och hoppades med hjälp av nya sponsorer bygga något stort. Men sponsorerna kom aldrig och därmed inga intäkter. Spelare och ledare erbjöds lämna klubben – innan årsskiftet var truppen tio man tunnare.

LÄS MER: IFK Skövde-spelarna vann EM-guld: ”Jag är stolt”

– Det kom till en punkt då han (ägaren) inte ville betala fler underskott – det var utgångspunkten. Han sa tidigt på säsongen att han förväntade sig att fler sponsorer skulle komma in annars skulle han inte fortsätta.

Gedigen erfarenhet

Wille berättar att sista halvåret blev helt upp och nervänt mot vad han hade förväntade sig när han hoppade på jobbet.

– Vi förlorade varje match med 10-15 mål och min målsättning fick ändra sig från att föra laget till en topplacering till att var till så stor hjälp som möjligt för de spelarna jag hade. Spelarna skulle i alla fall inte säga efter säsongen att jag hade gett upp utan att jag jobbade på hela vägen.

Tränarkarriären började annars i Oslo vid 26 års ålder. Där hade han U-landslag för flickor sen följde Wille upp det med uppdrag för klubbar som Nordstrand, Fjellhammer och Stabaek. Paralellt var han också sportchef för handbollslinjen på Wangs elitidrottsgymnasium.

LÄS MER: Rasmus Wremers nytändning: ”Hade jag kunnat spela tills jag var 65 hade jag gjort det”

Men han är från Halden. Det är också där han har sin sambo och familj just nu. Han spricker upp i ett kärleksfullt leende när han berättar om sin hemstad.

– Mitt hjärta finns fortsatt i klubben och jag ska komma tillbaka dit någon gång.

Efter tiden i Oslo flyttade han hem till mammas gata 2009. Han ville få Halden, som historiskt sätt var en klubb som spelare flyttade från, till att bli en klubb som spelare flyttar till för att spela handboll. Åtta säsonger blev det i hans hjärtas förening. På den tiden fick han Halden att förankra sig och vara ett stabilt slutspelslag i elitserien.

”Blir besviken om...”

Men nu är det alltså IFK Skövde som gäller. Ett IFK som efter några år på dekis andas nytänk på många sätt. Försäsongen har sett lovande ut men det är först i slutet som förlusterna kommit, vilket Wille tror var bra.

– Försäsongen ska ha en mix av med- och motgång. Man ska gå igenom lite konflikter i spelet för att se hur man jobbar som lag i motgång.

Jonas Wille var handplockad av sportchef Ulf Nyström. De båda känner varandra från tiden i de norska respektive svenska U-landslagen. Wille har bra koll på svensk handboll sedan tidigare då han mött flera av handbollsligalagen med sina tidigare klubbar och dessutom sett matcher då han varit ute efter nyförvärv.

LÄS MER: Nyförvärvet vill ta IFK Skövde till slutspel: "Det vi och hela stan suktar efter"

Förutom att ha hittat en ny tränare har Ulf Nyström även legat i flitigt när det gäller spelarrekryteringar. Till exempel har kvalitetsspelare som Matias Helt Jepsen och Richard Hanisch plockats in på nio meter. Det är också från den positionen som IFK har imponerat mest i träningsmatcherna.

– Det är en niometersbesättning som har stor förståelse för spelet och klarar av att finna lösningar i läget beroende på vad motståndaren gör.

Många Skövdebor suktar efter slutspel och har fått upp hoppet om en toppåtta-placering till våren. När Wille pratar om potentiella utgångar av ligan har han svårt att utkristallisera en solklar tabell.

– Det pratas om att Skövde är bättre på pappret än i fjol. Visst, det kanske vi är. Men det är inte lika lätt att säga vilka vi ska byta plats med av de tidigare slutspelslagen. Vi har inte pratat om någon målsättning i laget men personligen blir jag besviken om vi är 14 poäng bakom och inte är med och fajtas om en slutspelsplats.

Stort musikintresse

Förutom ett starkt bultande handbollshjärta har Wille även en stor kärlek till musiken. När han avhandlat svaren på handbollsfrågorna lyser ögonen upp lite extra när han börjar prata musik.

LÄS MER: Kristian Svensson om intresset för IFK Skövdes nybygge: ”Det största jag upplevt”

– Jag är inte musikaliskt lagd och har aldrig kunnat spela något instrument men jag har alltid gillat att lyssna på musik.

I unga år var det till mor och fars skivsamling han tog sig för att hitta bra artister och band. Det började med Dire Straits, The Pogues, Neil Young och Bob Dylan. Allteftersom åren gick var det till slut Jonas som visade sina föräldrar nya grejer från musikvärlden.

– Det finns många anledningar till varför jag är glad till att ha vuxit upp i Halden och detta är en av dem: När jag var mellan 13 och 16 år hängde jag i en lokal skivaffär flera gånger i veckan. Det fanns en kille som hette Erik där. Han hade bra smak och visade mig många album.

Det blev en hel del köp hos Erik. 3000 CD-skivor har han samlat på sig genom åren men sedan ett par år tillbaka är den samlingen utbytt mot streamingtjänster.

LÄS MER: IFK Skövde-spelaren kan missa höstsäsongen: "Det värsta jag kan räkna med"

– Efter alla flyttar var jag trött på allt packande. Jag sålde hela min själ för 30.000 kronor ungefär. Nu har jag gått över till Spotify men tyvärr finns inte allting där.

Har du någon talan kring vad som spelas för musik i omklädningsrummet?

– Nej, det har jag inte. Den enda jag pratar lite musik med är Rasmus Wremer. Vi är hyfsat nära varandra i musiksmak på vissa punkter.

Vad gillar han då? Han känns hård.

– Han har nog precis som mig svårt att säga exakt vad han gillar. Jag gillar lite av mycket men det är svårt att säga en genre, säger IFK Skövdes tränare Jonas Wille.

MISSA INTE: Jonas Wille listar drömsjua – med band och artister

LÄS MER: Bildextra: Leende IFK Skövde körde över Linköping