Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Ask: "Vi för vår egen politik"

 
Billingeprojektet i Skövde
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna svarar Alliansen om påståendet att de skulle agera oschysst i valrörelsen. – Jag personligen hyser väldigt stor respekt för Katarina Jonsson (M) och Ulrica Johansson (C). Därför blir jag faktiskt besviken, på engelska säger man negative campaigning, det betyder att man istället för prata om sina egna förslag försöker smutskasta motståndarna, säger Johan Ask (S).

Johan Ask och partikamraten Maria Hjärtqvist, båda toppar S-listan till kommunfullmäktige, och partiets valledare Malin Ask verkar närmast oförstående över Alliansens påstående om att Socialdemokraterna skulle spela ett "fult" spel i valrörelsen.

De håller inte med om att man ägnat sig åt skrämseltaktik.

– Vi har varit tydliga med att vad står för. Vi har lagt betydligt mer på skolan och satt välfärden framför en gondol och satsningen på Billingen. Det är så vår politik ser ut. Vi har inte misskrediterat någon utan gått fram med det vi vill, säger valledare Malin Ask.

Johan Ask menar att det bara är att lägga budgetförslagen mot varandra och jämföra.

– Det skiljer 57 miljoner mellan vårt förslag och Alliansens, jag förstår inte hur det kan vara förvillande, säger Johan Ask.

Socialdemokraterna står fast vid att man bara lyft fram skillnaderna.

– Vi har heller inte skapat debatten om gondolen, det är många som debatterar liften. Vi vill lyfta fram vår satsning på skolan. Vår budet innehåller 50 miljoner på skolan och deras 57 miljoner på en gondol, säger Maria Hjärtqvist.

Hon, Johan Ask och Malin Ask har slagit sig ner i soffan på Socialdemokraternas kontor mitt i stan. De tror att Alliansens utspel i elfte timmen inför valet är en del i deras valtaktik.

– Problemet är att de blandar ihop satsningen på friluftsområdet och avtalen kring hotellet. Vi har aldrig varit emot satsningen på friluftsområdet, det har vi deklarerat tydligt, säger Maria Hjärtqvist.

Johan Ask anser att avtalet kring hotellet utgör en risk.

– Det kan bli ogynnsamt för kommunen, jag menar vad kommunen respektive hotellet förbinder sig att göra, säger Johan Ask.

S pekar på att innan diskussionerna om Billingensatsningen drog igång så fanns det redan en utredning om hur kommunen skulle utveckla området.

– Men den lades i papperskorgen när hotellet gick ut med att det kunde bli ett asylboende på Billingen. Det var där vi klev av.

Johan Ask liknar det vid en sorts utpressning.

Var det det som ledde till skismen mellan S och Alliansen?

– Jag sa att vi förhandlar inte under de premisserna, säger Johan Ask.

Han påminner återigen om att det egentligen handlar om skillnaderna i den politik man vill föra.

– Det handlar om 57 miljoner kronor, pengar som kommunen ska låna upp och som ska betalas tillbaka, säger Johan Ask.

Han betonar dock att ett eventuellt maktskifte inte river upp skrivna avtal.

– De har fattats av en majoritet i kommunfullmäktige och ska vi hållas. Allt annat är otänkbart. Men skulle vi få majoritet kommer vi försöka minimera kostnaderna. Det är därför vi lagt en budget på 200 miljoner istället för Alliansens 257 miljoner och minskat investeringsbudgeten med 57 miljoner. Vi skulle helt enkelt anpassa projektet så att det ryms inom vår budgetram.

Vad skulle ni göra om ni hade majoritet? Hur skulle Billingeprojektet sett ut då?

– Det är svårt att svara på. Det sköts inom ett projekt. Det stora som är kvar är utformningen av slalombacken och Billingecentrat så då skulle man få titta på kostnaderna där. I alla investeringsprojekt gör man först en kalkyl och sätter en budget, det är inte konstigare än så.