Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag såg att sjukvården blev sämre”

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Hon skulle bara hjälpa till med att dela ut valsedlar, men hamnade så småningom i kommunstyrelsens arbetsutskott och regionfullmäktige. – Jag gick med i Sverigedemokraterna för att jag såg att sjukvården och välfärden blev sämre, säger Johanna Johansson från Floby.

Johanna Johansson gick med i Sverigedemokraterna 2008.

– Jag hade bekanta som inte fick den vård de ville ha. Det var även invandringsfrågan, vi hade mycket invandring till Falköping. Man märkte av att det blev en annan samhällsbild, säger hon.

Hon var passiv medlem fram till valet 2010.

– Då var tanken att jag bara skulle vara med och dela ut flygblad. Jag ville inte engagera mig mer, det var nog inget för mig, berättar Johanna Johansson.

Men partiet hade dåligt med kandidater och Johanna Johansson och en partivän skrev dit sina namn på valsedeln när de gick och röstade.

– Det var tur, för vi kom in i fullmäktige 2011, när namnen tog slut efter flera avhopp, berättar hon.

Efter nästa val tog Johanna Johansson plats i kommunstyrelsens arbetsutskott och hon blev nu också ersättare i regionfullmäktige. För drygt ett år sedan avancerade hon till ordinarie plats i regionfullmäktige efter ytterligare ett avhopp från partiet.

Flera av Sverigedemokraternas grundare och medlemmar under främst de tidigare åren har haft kopplingar till högerextrema, rasistiska och nazistiska organisationer.

– Partiet har ju försökt att göra upp med sitt förflutna och bett om ursäkt. Det har ändå gjort så gott det kunnat för att rensa ut de olämpliga. Det sker än idag att det finns de som inte är lämpliga. Detta är inget jag är stolt över, men så är det, säger Johanna Johansson.

Johanna Johansson växte upp i Floby, där hon bor även idag. Pappa var slaktchaufför och mamma jobbade på restaurang och inom kyrkan. Hon beskriver uppväxten som gemytlig. Hon gick handels- och administration på gymnasiet och har förutom i butik även arbetat som ombudsman för Sverigedemokraterna i Skaraborg.

Johanna Johansson är nu föräldraledig med sina tvillingpojkar. Hon har själv i talarstolen i regionfullmäktige berättat om de erfarenheter av vården hon fick när de under graviditeten fick tvillingtransfusionssyndrom, vilket innebär att ett foster får för mycket blod och ett för lite, vilket ger allvarliga men behandlingsbara hälsoproblem.

– Vissa delar fungerade jättebra. Jag var överraskad över hur snabba de var att ta oss från Göteborg till Huddinge, säger Johanna Johansson.

Men i vissa lägen märkte hon också hur underbemannade de var. Och vid ett tillfälle undersökte de hjärtat på fel tvilling, men som tur var fanns inget fel på hjärtat vilket kunde ses när misstaget uppdagats.