Det var den 7 juni 2015 som den 17-åriga Skövdetjejen skulle ta mopeden från sommarjobbet på Kinnekulle, men hon kom aldrig hem. När Lisa senare hittades mördad blev tragedin oerhört omskriven i media.

I dag berättar åklagaren om utredningsarbetet inifrån under ett av landets mest uppmärksammade rättsfall och hur han var tvungen att lägga locket på för att inte förstöra utredningen.

Trycket var enormt under den här perioden och det ringde oavbrutet.

– Jag fick ett samtal från en journalist vid 22-tiden på midsommarafton och man hävdade att vår tystnad ledde till spekulationer, berättar åklagaren.

Men det fanns goda skäl till att inte berätta om alla detaljer avslöjar nu Lars-Göran Wennerholm.

– Jag svarade att jag för egen del bara hade ett fokus och det var att lösa fallet. Då går det inte att i ett tidigt skede att släppa detaljer om utredningen, förklarar Wennerholm.

Vid något tillfälle pekades felaktigt personer ut och det fick de ansvariga på åklagarkammaren sedan gå ut och dementera för att skapa lugn.

Åklagaren har en segelbåt i hamnen vid Blombäck och är en trogen besökare på Café på Klostret, där Lisa Holm arbetade. Han skulle besöka det kort efter att hon anmälts försvunnen och möttes då av polisbilar parkerade utanför.

Anläggningen var dessutom igenbommad.

– Jag knackade på och undrade om de haft inbrott, men ägaren Lena Svedung berättade då att en av deras anställda inte kommit hem till Skövde efter jobbet och att mopeden stod kvar. Jag fick en obehagskänsla direkt och anade att ett brott kunde ligga bakom försvinnandet.

På söndagen skulle han vara jouråklagare, men när bilden på 17-åringen publicerades hade han inte möjlighet att klara det arbetet, utan fick ta hjälp av en kollega eftersom telefonen ringde oavbrutet om Lisa Holm-fallet.

Polis hade kallats till Blomberg och en stor sökinsats inleddes. Under den efterföljande veckan utvidgades sökandet och flera tusen frivilliga anslöt från Missing People.

Just Missing People gjorde på fredagen, 12 juni, ett avgörande fynd när man hittade Lisas jacka och mopedhjälm i en rishög på gården Martorp några minuters bilväg från Blomberg. I samband med fyndet mötte man en man som betedde sig märkligt och som enligt Missing People ska ha sagt att det var onödigt, "waste of time", att söka på platsen. Den här personen var den litauiske gästarbetaren Nerijus Bilevicius som nu dömts till livstids fängelse.

Under kvällen hämtades han, hans bror och hans fru till förhör. Alla kom att anhållas och senare häktas. Nerijus och hans bror misstänkta för mord och hustrun för skyddande av brottsling

Samma kväll hittades Lisas kropp i ett skåp på Martorp.

Under de efterföljande veckorna släpptes brodern och hustrun sedan brottsmisstankarna mot dem försvagats. Mot Nerijus Bilevicius hade de dock stärkts och han förblev häktad.

Fallet fick förtur på NFC, Nationellt forensiskt centrum, och Wennerholm och åkte upp till Linköping tillsammans med en polis och fick tala direkt med experterna. Samma dag fick de veta att det var Nerijus Bilevicius blod som hittats på Lisa Holms jacka.

– Vi förde dagliga samtal med polisens utredare om vad vi kunde säga till media. I det här läget var det bara jag och poliserna Lars Johansson och Jan Karlsson som visste vad vi funnit och det var viktigt att detaljerna inte läckte ut, konstaterar åklagaren.

Nerjius advokat menade att polisen hade väldigt lite att gå på och det kändes naturligtvis lite frustrerande för de ansvariga utredarna att läsa och höra den typen av information.

De hade heller ingen möjlighet att svara utan att störa arbetet.

– Även Leif GW Persson drog samma slutsats och menade att polisen i Skaraborg var inkompetent, men samtidigt gick utredningen vidare och vi fann DNA-spår från den nu dömde mannen på brottsplatsen.

Lisa Holms familj upptäckte mediarepresentanter i trädgården och den dåvarande polischefen Helena Trolläng fick då gå ut och be om att alla skulle lämna familjen i fred.

Trycket på Wennerholm var hela tiden hårt och han blev själv överraskad av det stora mediauppbåd som väntade efter den första häktningen.

Det var så många personer som mötte honom att det såg ut som att han riskerade att bli klämd vid entrén.

– En journalist frågade mig hur det kändes och jag svarade att jag var trött.

Hur orkade du med tanke på trycket utifrån?

– Jag tänkte att det här händer en gång i livet och kände att det bara var att köra på.

Brodern och hustrun som inledningsvis hade gett Lisa Holms mördare alibi tog sedan tillbaka uppgifterna och konstaterade att han inte varit hemma vid 17-åringens försvinnande. Han skulle dessutom ha bett dem ljuga om saken.

Förutom avsaknad av alibi fanns det omfattande teknisk bevisning.

Nerijus Bilevicius DNA fanns bland annat i form av blodfläckar på mer än tio ställen på Lisa Holms kläder, däribland knäppningen på insidan av hennes jeans. Det fanns blodspår på ett rör i en lada mittemot caféet, ett rör som dessutom bar spår som tydde på att någon blivit hängd där.

Just hängning konstaterades som dödsorsak och när Lisa hittades hade hon ett blått snöre i form av en snara runt halsen. Under röret i ladan låg två likadana rörstumpar, båda hade DNA från Lisa och det ena hade även DNA från Nerijus. Uppe på väggen, intill röret fanns också ett hårstrå från den mördade 17-åringen.

Förutom den tekniska bevisningen pekade vittnen ut en bil som överensstämde med Nerijus fordon. Den kördes mellan Blomberg och Martorp i hög fart vid tidpunkten och stämde väl överens med åklagarens gärningsbeskrivning.

När det slutligen blev åtal och man kunde lägga alla bevis på bordet ändrade även polisprofessorn sig.

– GW konstaterade nu att vi hade bra på fötterna, berättar Wennerholm.

Det ledde också till en fällande dom och livstids fängelse för mannen från Litauen.

Historien om en av Lars-Göran Wennerholms mest uppmärksammade utredningar var över och antalet telefonsamtal sjönk något.

Läs vår bevakning om fallet:

Läs Nerijus överflyttad: