Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intyg för specialkost är avgiftsfritt – men andra intyg för barn kan kosta

Sjukvårdsintyg för specialkost kostar ingenting att få från vården i Västra Götalandsregionen. Däremot är inte alla intyg för barn kostnadsfria, men just den för specialkost är avgiftsfri. Just denna fråga ledde till diskussioner i sociala medier efter Skövde kommuns beslut att kräva sjukvårdsintyg för specialkost från och med i höst.

I helgen skrev vi om att Skövde kommun från och med i höst kommer att kräva sjukvårdsintyg för specialkost, vilket skapade diskussion i artikelns kommentarsfält på Facebook.

I kommentarsfältet förekom olika uppgifter om vad ett intyg för barn kan kosta, flera skrev att för dem var sjukvårdsintyg för specialkost kostnadsfritt, medans andra nämnde olika kostnader.

"Vi har två allergiska barn varav det äldsta har haft både mjölkprotein, ägg, soja och fisk när hon var liten. Vi var och gjorde alla test som går redan när hon var bebis. När hon sen skulle börja förskola så var ett intyg inga som helst problem att få ut. Ett telefonsamtal och sen kom det på posten. Vi var inskrivna på barnmedicin och det var vad de sa till oss praxis när det var multiallergier. Så jag har svårt att se att barnmedicin på SKAS tar betalt för vissa men inte för andra", skriver en person i kommentarsfältet.

"Vill också flika in att diverse intyg kostar pengar, vissa uppemot 1200kr även om det handlar om barn", skriver en annan person i kommentarsfältet.

Just sjukvårdsintyg för specialkost till barn kostar ingenting, enligt den information som finns från Västra Götalandsregionen om kostnader för intyg. Inte heller kostar sjukvården någonting för barn och ungdomar till och med 19 år, den är avgiftsfri.

Däremot kan andra typer av intyg för barn och ungdomar i skolan kosta, vilket kanske en del av kommentarerna syftar på. Intyg för skolskjuts av medicinska skäl eller intyg för befrielse av skolundervisning av medicinska skäl kan kosta 420 kronor om en läkare skriver ut det. Intyg för särskild undervisning kostar enligt timtaxan som ligger på 1100 kronor.

I kommentarsfältet förekom även frågor kring vegetarisk kost och fläskfri kost. Det kommer man inte att behöva intyg för, då det precis som idag fortsatt kommer att serveras vegetariska och fläskfria alternativ vid sidan av den ordinarie menyn. Skövde kommun kommer även att informera kring vad som gäller kring specialkost i höst via skolplattformen Vklass.