Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trots pandemi måste vi stå upp för våra värderingar

I över 130 år har Socialdemokrater samlats för att demonstrera mot samhällets orättvisor på första maj. Denna tradition - som vi ska vara stolta över - får inte brytas på grund av den pågående pandemin.

Nu mer än någonsin behövs de grundtankar som hjälpte till att forma vårt land. Tron på jämlikhet och solidaritet får inte gå förlorad och fördunklas av den kris som svepte över landet i fjol och som vi nu kanske börjar se slutet på.

Vi bevittnade 2020 hur viktigt det är att samhället går enade tillsammans mot problemen. Vi såg bristerna i det individualiserade samhället och hur vi enbart tillsammans kunde göra skillnad. Spelplanen har förändrats under de senaste 130 åren och spelreglerna är inte detsamma idag, men kampen om det trygga samhället har inte upphört att existera.

Vi får inte ge vika för de värderingar vi har, speciellt inte när vi ser hur högerextrema rörelser växer runt om i Europa, i länder som Ungern och Polen. I dessa länder har rasismen, klassförtryck och kvinnoförtryck åter fått flytta in i finrummet. Detta är något som vi i SSU vill uppmärksamma och därmed visa vårt stora misstycke till.

De högervindar som viner i Europa är ett hot mot demokratin som vi känner till den. Vi kan på håll se exempel där det har gått för långt. Vi har sett hur den polska regimen har utnyttjat pandemins oroligheter för att driva igenom abortförbud. I Ungern har vi sett hur Orbáns politik under det senaste decenniet förvandlat landet till vad som skulle kunna klassas som en diktatur, där inskränkningar i yttrandefriheten har trätt i kraft.

Detta är en anledning till varför SSU kommer fortsätta att demonstrera mot samhällets orättvisor på första maj. Samhället slår fortfarande ner på de som är svagast och därför måste vi tillsammans stå upp för varandra. I år kan vi inte demonstrera på vanligt vis men vi kan fortfarande visa vår delaktighet i kampen om frihet, jämlikhet och solidaritet.

SSU Skaraborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel