Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stoppa chockhöjningen av sjukresor

Att ha högkostnadsskydd och låga egenavgifter för resor till vården har hittills varit en del i att göra hälso- och sjukvården jämlik.
Har man släppt den intentionen?

Skall det gå så långt att personer med funktionsnedsättning och fattigpensionärer skall behöva ta ställning till om de alls har råd att besöka sjukvården eller inte?

13 januari 2021 beslutade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen att föreslå Regionfullmäktige att anta ett förslag till höjning av både egenavgifter och högkostnadsskydd för sjukresor. En höjning som drabbar personer som är beroende av sjukresetaxi särskilt hårt.

För många äldre och personer med funktionsnedsättning fungerar det inte att åka kollektivt eller ta egen bil till sina vårdbesök. Det blir då sjukresetaxi som gäller. Sjukresetaxi är det färdsätt som enligt förslaget får största taxehöjningen.

Flera äldre och många med funktionsnedsättning har låga inkomster varav stora delar redan nu går till vård. Det handlar om kostnader för sjukresor, patientavgifter, läkemedel och hjälpmedel.

Varje resa till vårdcentral, utprovning av hjälpmedel, tandläkarbesök eller resa till andra vårdgivare kommer efter höjningen kosta 250 kronor. Tänk på att detta bara är kostnaden för att ta sig till och från lokalen.

√ För sjukresetaxi föreslås en höjning med 45 kronor, från 80 till 125 kronor.

√ För resa med egen bil blir höjningen 25 kronor, från 100 till 125 kronor.

√ Har du möjlighet att åka kollektivt är höjningen 14 kronor, från 20 till 34 kronor.

√ Högkostnadsskyddet föreslås höjas från 1650 kronor till 2000 kronor- en höjning med 350 kronor.

Vi anser att det är en orimlig ökning av utgifter för de som är beroende av sjukresor med sjukresetaxi!

Höjningen av egenavgifterna vid sjukresor är än så länge inte färdigbeslutad. Den skall till Västra Götalandsregionens fullmäktige den 16 februari.

Så hjälp oss att påverka dem som har makt att stoppa beslutet!

SRF Skaraborg i samarbete med Funktionsrätt Skaraborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel