Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stödpengarna måste ut till företagarna - nu!

Så många svenskar som bara är möjligt ska ha ett arbete att gå till. Då måste stötta Sveriges företagare, för att undvika konkurser och massarbetslöshet.
Liberalerna har drivit igenom flera viktiga stöd till de drabbade företagen. Men pengarna fastnar i byråkrati och långa handläggningstider. Nu måste stödpengarna betalas ut snabbare, skriver Pär Johnson och Mats Persson från Liberalerna.

Så många som möjligt ska ha ett arbete att gå till i vår. Därför måste Sveriges företagare kunna behålla sina medarbetare. Det är genom att de vågar anställa som vi får in de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Ska vi ha höga ambitioner med välfärden bygger det på att människor arbetar och att våra företag växer. 

Många företagare möter nu en brutal verklighet. Flera av de nya restriktionerna är faktiskt hårdare än förra våren. Regeringens beslut att införa alkoholförbud på restauranger kl 20 slår exempelvis uppenbart stenhårt mot restaurangerna. Flera stöd till drabbade företag beslutas nu i Riksdagen. Det handlar om korttidspermittering, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och stöd för att bära företagens hyreskostnader. Men det räcker inte. Många företagare måste få ta del av stöden här och nu. Därför måste regeringen nu agera för att ansvariga myndigheter betalar ut stödpengarna i tid.

Coronakrisen har också avslöjat den avgrundsdjupa ideologiska skiljelinjen mellan liberaler och socialister i synen på företagarna. Den svenska vänstern kritiserar företagare för att de minsann borde ha marginaler för att klara en kris. Och när företagare kritiserar regeringens stödpaket svarar ansvariga ministrar med att det inte ligger i skattebetalarnas intresse att betala stöd till företagen.

Det är helt fel. Företagare är också skattebetalare. Det är hårt arbetande människor som i regel aldrig har haft en sjukdag och legat samhället till belastning. Företagare förtjänar också att få samhället stöd. 

Coronakrisen slår nu brutalt mot många hårt arbetande företagare. Liberalerna har tagit ansvar under krisen och drivit igenom flera viktiga stöd till de drabbade företagen. Men pengarna fastnar i byråkrati och långa handläggningstider. Nu måste pengarna ut till företagarna, annars riskerar vi massarbetslöshet i Sverige.   

Pär Johnson, Förbundsordförande Liberalerna Skaraborg (L) 

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel