Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skövdes skolor placerar sig högt

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Skövdes skolor både på väg åt rätt håll för eleverna och kostnadseffektiva. Det framhåller insändarskribenterna med hänvisning till mätningen Kommuners kvalitet i korthet (KKIK), som görs av Sveriges kommuner och regioner.

Den mediala bild av skolan som framkommit av senaste tidens debatt är att den inte är kostnadseffektiv och inte levererar bra förutsättningar för våra barn. Detta är inte den sanna bilden av skolan. Två färska undersökningar visar på ett gott utgångsläge för skolan i Skövde kommun.

Brukarundersökningen från hösten 2019 visar att bland eleverna i årskurserna 5 och 9 uppger en större andel än riksgenomsnittet att de har studiero på lektionerna och känner sig trygga i skolan. I de yngre åldrarna är det nästintill 100 procent som upplever trygghet och studiero.

I den senaste mätningen av Kommuners kvalitet I korthet (KKIK), som görs av Sveriges Kommuner och Regioner, är resultatet också tydligt. Skövdes resultat ökar i stort inom alla åldrar. Av de 260 kommuner som deltar i mätningen ligger Skövdes resultat bland de 65 bästa kommunerna inom alla åldrar.

Skövde har en betydligt högre andel förskolelärare och lärare med pedagogisk högskoleexamen än riket i stort. Jämför man slutligen kostnader per individ i förskola, grundskola och gymnasieskola så är Skövdes verksamhet mer kostnadseffektiv än riket i snitt.

Skövdes skolor är alltså enligt dessa undersökningar inte bara på väg åt rätt håll för eleverna, de är också redan kostnadseffektiva. Det visar att lärare, rektorer, övrig personal och sektorschef Katarina Lindberg redan gör ett mycket bra jobb för våra barn och unga, vilket de har vårt fulla förtroende samt respekt för.

Men vi måste göra mer. Alla kommuner i Sverige står inför en utmanande ekonomisk framtid eftersom fler yngre och äldre behöver vår gemensamma välfärd samtidigt som gruppen i arbetsför ålder blir mindre. Kommunernas ekonomi sätts därför under stor press de kommande 10-15 åren. För att möta den utvecklingen har Skövde kommun under flera år jobbat med att effektivisera alla verksamheter.

I juni 2019 beslutade ett enigt kommunfullmäktige att sänka kommunens kostnader med minst 110 miljoner kronor fram till 2022 genom att i första hand minska på administration, fordon, lokaler och upphandling. I stället ska resurser frigöras till själva välfärden.

Sektor Barn och Utbildning har redan varit mån om att minimera sina administrativa kostnader. Mellan 2015 och 2019 minskade sektorns administrationskostnader med runt tre miljoner kronor.

Men eftersom just sektor Barn och Utbildning blivit så omskriven den senaste tiden har nämnden på Alliansens förslag beslutat att en extern genomlysning ska göras. Sektorn bistår nämnden med upphandlingen av en extern part som ska utföra genomlysningen. Uppdraget och innehållet kommer alltså från nämnden, inte från sektorn själv som gjorts gällande.

Vi har alltså anledning att se ljust på framtiden för Skövdes skolor. Men våra ambitioner är ännu högre och självklart finns det många saker som kan och ska bli ännu bättre. Just därför, och för att reda ut frågetecken som uppstått under den senaste tiden, görs den externa genomlysningen av sektorn.

Katarina Jonsson (M)

Ulrica Johansson (C)

Ulla-Britt Hagström (L)

Marianne Gustavsson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel