Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: SD-motion om slöjförbud bryter mot FN:s barnkonvention

Den 15 juni debatterades SD:s centralt skrivna motion om slöjförbud under Skövdes kommunfullmäktiges sammanträde. Som i så många andra kommuner runt om i Sverige har debatten fortsatt i lokalpressen. Slående i den fortsatta debatten är att SD vinklar sina inlägg som om de vore feminismens försvarare. De utmålar sig själva som om de stod i fronten för att bekämpa förtryck. Med tanke på hur de ställer sig till kvinnors rätt till sin egen kropp och svensk lagstiftning angående abort så är de föga övertygande.

Under debatten i fullmäktige hade jag ett inlägg som ingen kommenterade. Från och med 1 januari 2020 är de 42 första artiklarna i FN:s barnkonvention svensk lag. Detta innebär att barns mänskliga rättigheter har stärkts i Sverige. Några exempel är artikel 12 som stärker barns rätt till åsiktsfrihet, artikel 13 stärker deras rätt till yttrandefrihet och artikel 14 ger barn rätt till tanke-, samvets- och religionsfrihet. Detta ska skydda barn från kränkningar. Inget barn ska bli påtvingad något ej heller har vi rätt att ta ifrån barn deras rätt till val i livet genom påbud som SD vill skapa.

Intressant är också det faktum att SD röstade nej till att barnkonventionens första 42 artiklar skulle bli svensk lag när förslaget kom upp i riksdagen. I debatten i vårt fullmäktige så hindrade det ändå inte SD att hänvisa till artikel 22 som handlar om barns flyktingstatus, vad det nu hade med saken att göra? Detta faktum talar för sig själv. Hela ”slöjmotionen” bryter mot barnkonventionen, en lag som de uppenbarligen är emot.   

Nu är barnkonventionen som lag, ny i Sverige och det är ofta en utmaning. Det räcker inte att känna till den, vi måste också arbeta och följa lagen. Med barnkonventionen som lag ökar och förbättras förutsättningarna att göra rättigheter till verklighet i varje barns liv.

Malin Wadman, Socialdemokrat och fullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel