Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Så vill S göra det enklare för Skövdeborna att återvinna

Socialdemokraterna i Skövde tycker att återvinna och återanvända är smart och riktigt, det sparar på våra resurser och ger oss alla en bättre miljö. I sin insändare har de flera förslag på hur återvinningen kan utvecklas.

Skövde, som ingår i AÖS Avfallshantering Östra Skaraborg, har flera återvinningsmöjligheter varav Risängen är den största. Enligt miljöbalken definieras avfall som allting som vi vill göra oss av med oavsett om det har ett värde eller inte. Den som har avfall ska se till att avfallet tas omhand på ett miljömässigt godtagbart sätt.

Det betyder att så stor del av avfallet som möjligt ska återanvändas eller återvinnas, för att minska miljöbelastningen och hushålla med naturresurser.

Nu finns nya typer av återvinningscentraler på flera håll i landet, där det repareras och förädlas återanvändbara produkter.

På dessa moderna återvinningscentraler finns försäljningsställen som drivs av civilsamhället men kan även drivas i kommunal regi med hjälp av arbetsmarknadsenheten.

Ett utvecklat åkerbruk gör stor nytta för miljön och skulle uppskattas av de flesta. Att handla till exempel byggmaterial, handtag till köksluckor, begagnade handfat är långsiktigt hållbart och smart.

Att utveckla återvinningen i Skövde skulle innebära stora miljöfördelar och skulle kunna göras i samband med att om- och tillbyggnaden sker på Risängen.

En annan viktig faktor är tillgänglighet och vikten av moderna öppettider på kvällar och helger. Idag är det endast förlängd öppettid på måndagar och på lördagsförmiddagar. Fram till det att det finns ett så kallat grönt kort, vill vi att öppettiderna utökas.

Därför har vi socialdemokrater motionerat både om utökade öppettider på Risängen samt att det där i samband med utvidgningen också ge möjligheter till återbruk och second hand-försäljning.

Socialdemokraterna i Skövde genom Monica Green, Kayda Lazar, Per-Erik Gustavsson och Carina Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel