Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Rätt av skolan att kolla elevers väskor vid skolstarten på Västerhöjd

Sture Grönblad tycker i en insändare att Västerhöjdsgymnasiet agerade rätt vid skolstarten när elevers väskor kontrollerades så de inte hade med sig vattenpistoler, sprayburkar och ölburkar in. Detta har anmälts av föräldrar till JO.

En förälder till elev har anmält Västerhöjdgymnasiet för JO (Justitieombudsmannen) för visitation av skolväskor i samband med höstens terminsstart. En annan elev har anmält Västerhöjdgymnasiet till Beo (Barn och elevombud hos Skolinspektionen) för diskriminerande klotter på skolans vägg i samband med samma terminsstart.

Som medborgare i Sverige har man både rättigheter och skyldigheter. Inte bara det ena!

Jag verkade vara den enda vuxna utomstående som var på skolgården denna tisdag morgon den 18 augusti när eleverna började årskurs tre. De hade ju fått en egen startdag för att inte störa andra elever, inga andra elever syntes till. De flesta treorna är 17-18 år gamla ska sägas. Jag var där från 08.15 till 09.15.

När jag gick upp mot skolan såg jag på norra tegelstensväggen stora färska klotter, även på det stora entréfönsterpartiet. Utanför varje entré var en röd matta utrullad.

Skolgården var helt tom frånsett några få lärare/personal utanför entrédörrarna och tre uniformerade vakter. Jag frågade en vakt när eleverna kommer. De har samlats på Arena-parkeringen och är nog på väg upp nu, svarade vakten. Strax därefter hörde jag från det hållet visselpipblåsningar och upprymda röster. Treorna tågade nu in under högt glammer och visselpipblåsande. De samlades först i en stor ”hög” utanför kanslihuset.

Stämningen var uppskruvad, man dansade runt med högt visselpipblåsande och man skandalerade olika ramsor – det var full karnevalstämning. De flesta elever var också karnevalklädda, en del med änglavingar på ryggen, kreationer på huvudet, fladdrande kläder, texter på armar och ben. Man delade sedan upp sig i tre grupper, rosa, blå och vita kläder, och fortsatte en stund till med karnevalandet. Jag såg tre elever, ska sägas, som inte deltog i detta utan höll sig vid sidan om.

I samband med att eleverna gick in i sina respektive ingångar så kontrollerades deras väskor och ryggsäckar. Man tittade efter vattenpistoler, ölburkar, sprayburkar och liknande vilket jag anser var helt befogat med tanke på omständigheterna.

Jag tycker Västerhöjdgymnasiet gjorde helt rätt i att titta i väskorna. Anmälarna är helt fel ute!

Sture Grönblad, vuxen.

Vill du också skriva en insändare? Gör din röst hörd i SN – här kan du lämna in din text.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel